Senaste nyheter
Hem / Hundraser – grupp 3 / Tenterfield terrier

Tenterfield terrier

En av två hundraser som utvecklades i Australien var Tenterfield terrier. Rasen bytte namn 1993 från miniature fox terrier. Så sent som 2002 erkändes rasen av Australiensiska Kennelklubben, Australian National Kennel Council (ANKC). I Sverige registrerades de första hundarna 2011, Den var en hane och en tik samt en kull valpar.

Användningsområde
Tenterfield terrier är en stark, smidig, modig och har ett starkt självförtroende och dessutom används den som sällskapshund. Den fungerar även för att bekämpa skadedjur.

Hälsostatus
Av tenterfield terrier finns det mycket få individer i Sverige och därför kan man inte med säkerhet bedöma hälsostatus på rasen.

Utseende och skötsel
Tenterfield terrier fungerar mycket bra som sällskapshund och den är både orädd och djärv. Tenterfield är mycket lättlärd, självsäker och trogen sin ägare. Hanarna och tikarna har båda en mankhöjd 25,5-30,5 cm och väger båda cirka 5 kg. Hundarnas färg är vit med svarta, rödbruna eller leverbruna fläckar. Även trefärgat är vanligt förkommande. Tenterfield terrier har en kort och slät päls, som är mycket lättskött. Rasen saknar underull.

 

 

*Denna hundrasbeskrivning är framtagen med hjälp av Svenska Kennelklubben och med deras tillstånd.
Visa att du gillar oss
Hoppa till verktygsfältet