Senaste nyheter
Hem / Hundraser – grupp 3 / Terrier brasileiro

Terrier brasileiro

En grupp brasilianska studenter studerade i Storbritannien och Frankrike i slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet. De tog med sig hundar av ”foxterriertyp” till hemlandet. Terrier brasileiro har ett ganska oklart ursprung. Hundarna korsades sedan med lokala små hundar från gårdarna vid den tiden. 1964 blev rasen godkänd internationellt.

Användningsområde
Rasen respekteras högt som jakthund, herdehund och varnande vakthund men den används också som sällskapshund. Eftersom hunden gillar att jobba, är följsam, aktiv och så lämpar den sig för de ägare som vill pröva på många delar av hundsportandet. Rasen har funnits i Brasiliens VM-lag i agility. Rasen kan vara något för dig som söker efter en alert, livlig, lekfull och följsam vän i vardagen.

Hälsostatus
Det finns inga kända rasbundna sjukdomar i Terrier brasileiro.

Utseende och skötsel
Terrier brasileiro är fylld med energi, lättlärd och nyfiken. Den är lekfull och det är den långt upp i åldrarna. Terrier brasileiro passar bra på en gård på landet, men också i en lägenhet i staden. Att få kärlek och uppmärksamhet av sin familj trivs den bäst med. Terrier brasileiro kan vara observant och försiktig mot främlingar. Dess färg är alltid trefärgad, som betyder att den är vit med svart, brun eller blå teckning. Den har dessutom så kallade tantecken (bruna markeringar). Rasen betecknas som medelstor. Mankhöjden för hanar är 35-40cm och för tikarna är den 33-38 cm. Helhetsintrycket ska vara välbalanserat och smidigt. Terrier brasileiro har ingen underull och pälsen som är lättskött ska vara slät och kort.

 

 

 

*Denna hundrasbeskrivning är framtagen med hjälp av Svenska Kennelklubben och med deras tillstånd.
Visa att du gillar oss
Hoppa till verktygsfältet