Senaste nyheter
Hem / Hundraser – grupp 3 / Yorkshireterrier

Yorkshireterrier

Yorkshireterriern som ras skapades under början av 1850-talet i ulldistriktet i Yorkshire. Som extrainkomst födde man upp små ulliga och gulliga terrier som sällskap till rika damer. Vävare och ullfabrikanter skapade rasen först som hobby. Man tror att den härstammar från gamla engelska black-and-tan terriern, malteser, dandie dinmont terrier och skyeterrier. År 1886 erkändes rasen och är numera en populär utställningshund och även sällskapshund över hela världen.

yorkshirterier-oliver-vid-lila-varblommor

Användningsområde
Yorkshireterrier används idag mest som sällskapshund men också i lydnad, utställning, agility och det finns några som på senare tid har blivit viltspårmeriterade. På grund av rasens storlek passar den bättre till vuxna och större barn. En Yorkshireterrier kan fungera i en familj med mindre barn, men då krävs det av föräldrarna att de är hundvana och kan se till att inte hunden skadas, p.g.a. barns oförstånd. Rasen passar både på landet och i staden. Även om den inte har ett extremt motionsbehov, behöver den som alla hundar få tillgång till dagliga promenader.

Hälsostatus
Rasen har vissa problem med sina mjölktänder, som man ibland måste låta en veterinär ta ut. De har också lätt att få tandsten vilket man årligen måste uppsöka veterinär för rengöring. Patella luxation (lösa knäleder) förekommer inom rasen. Det är mycket sällan som någon behandling måste sättas in, då yorkshireterrier är en mycket lätt hund. En yorkshireterrier blir ofta gammal, cirka 12-15 år.

Skötsel och utseende
Yorkshireterrier behöver som alla andra hundar uppfostras för att må bra. Den är pigg, alert och orädd. Hunden vill gärna hänga med på det mesta. Yorkshireterrier har en max vikt på 3,2 kg men hur lite den får väga finns ingen bestämmelse för i rasstandarden. De flesta hundarna har en mankhöjd på mellan 20-25 cm men i rasstandarden finns ingen lägre mankhöjd angiven. I yorkshireterrierns kullar föds det i samma kull både stora och mindre valpar, vilket beror på vem man har parat hunden med. Rasen ska ha mörkt stålblå, men inte silvergrå färg. Pälsen som är långhårig och saknar underull, behöver en genomborstning minst varannan dag. Många djurägare klipper ner sina hundar, men inte om de ska på utställning. Hunden bör badas varannan till var tredje vecka, ibland oftare om de ska ställas ut.

 

 

 
*Denna hundrasbeskrivning är framtagen med hjälp av Svenska Kennelklubben och med deras tillstånd.
Visa att du gillar oss
Hoppa till verktygsfältet