Senaste nyheter

Breton

Breton kom till genom att man parade olika settertyper och spanieltyper. År 1908 fastställdes rasstandarden av franska rasklubben. Rasen är ganska populär och är relativt vanligt förekommande i Italien, Grekland, Norge, Argentina, Canada och Japan där den fortsätter att växa i omfattning. Vi fick in rasen i Sverige via Norge i slutet av 1050-talet.

Användningsområde
Breton arbetar som stående fågelhund  vid jakt på tryckande fågel på fjäll, i skog och på fält. Den älskar vatten och det gör att den passar bra som vattenapportör på land. Den ses framförallt i Norrland där möjligheterna till skogsfågeljakt och ripjakt för alla jaktintresserade är stora.

Det är svårt att trötta ut denna hunds energi, den är intelligent och har stor samarbetsvilja. Den söker ögonkontakt med människor, har en livlig blick och ett intelligent uttryck. Den är lågaggressiv i förhållande till andra hundar, andra djur och människor. Den är följsam och lättdresserad om den förs med den fasta hand som hundar med stor jaktlust och energi kräver.

Hälsostatus
Ofta är denna ras väldigt frisk både mentalt och fysiskt högt upp i ålder. Epilepsi och höftledsdysplasi (HD) förekommer i låg frekvens.

Utseende & skötsel
Pälsen är som gjord för att arbeta i regn och kyla. Den är väldigt lättskött. Färgen på pälsen är vit med medelstora, oregelbundna fläckar i antingen orange, leverbrunt eller svart. Tanteckning förekommer hos både skäck och skimmeltecknade hundar.
Mankhöjd är mellan 48–51 cm för hanar och mellan 47–50 cm för tikar.

 

*Denna hundrasbeskrivning är framtagen med hjälp av Svenska Kennelklubben och med deras tillstånd.
Visa att du gillar oss
Hoppa till verktygsfältet