Senaste nyheter
Hem / Hundraser – grupp 7 / Cesky fousek

Cesky fousek

Cesky fousek användes för jakt redan före första världskriget i en del som idag är Tjeckien och Slovakien. Av de strävhåriga varianterna, var det denna ras som användes mest. Under 20-talet höll rasen på att dö ut, men har har idag kommit ikapp och är på andra plats av mest använda jakthundsrasen i de tjeckiska och slovakiska republikerna.

Användningsområde
Cesky fousek arbetar som stående fågelhund. Att den är lika duktig  på fält som i vatten och skog gör den till en allsidig jakthund. Den har en medfödd rovdjursskärpa samtidigt som den är trogen sin ägare. Det gör den till en god jaktkamrat. Rasen har ett utseende som gör att den ser uthållig och stark ut.

Hälsostatus
Det finns för få individer i Sverige för att bedöma rasens hälsostatus.

Utseende & skötsel
Denna hunds päls består av tre olika pälsstrukturer; mjuk och tät underull, hårda och grova täckhår och längre, en hel del hårda och raka stickelhår på förbröst, rygg, skuldror och i ljumskarna. Pälsen är lätt att sköta, men när rasen fäller underullen helt under sommaren blir det en del hår. Färgen på pälsen är mörkskimmel med eller utan bruna fläckar, brun med melerade tecken eller brun utan utan större tecken.
Mankhöjd för hanar är mellan 60-66 cm och för tikar mellan 58-62 cm. Vikten är för hanar minst 28 kg och högst 34 kg och tikar minst 22 kg och högst 28 kg.

 

 

 *Denna hundrasbeskrivning är framtagen med hjälp av Svenska Kennelklubben och med deras tillstånd.

 

Visa att du gillar oss
Hoppa till verktygsfältet