Senaste nyheter
Hem / Hundraser – grupp 7 / Engelsk setter

Engelsk setter

Engelska settern har utvecklats på de brittiska öarna  till att vara en arbetande jakthund. Rasen setter härstammar från en kombination av en okänd enfärgad hund, och röd och vit setter . De här raserna blev mycket populära under 1700-talet där de tränades till att finna fågel för avskjutning. Den röda settern var ganska ovanlig på 1800-talet men växte i popularitet i många andra länder. På landsbygden, upptäcktes på västra england, hundar, som verkade likna den gamla rasen. År 1920 fick rasen en egen rasklubb.

Användningsområde
Engelsk setter är en jakthund som är utpräglad på sök. Setter är en stående fågelhund som är användbar på jakt av (ripa, rapphöns, fasan, tjäder och orre).  Hunden är bra på att apportera, och skadesöka. En setter arbetar  bra i de flesta terränger.

Hälsostatus
Förutom de av Svenska Kennelklubbens fastställda hälsoprogrammen för höftledsdysplasi (HD) och CLAD (defekt i kroppens vita blodkroppar) kan det i rasen förkomma följande sjukdomar enligt försäkringsbolagens statistik: epilepsi, PRA (ögonsjukdom), kryptorkism (avsaknad av en eller båda testiklarna), magsäcksomvridning, matstrupeförstoring och AIHA (blodbristsjukdom). Hypokondroplastisk dvärgväxt förekommer i mindre grad.

Utseende/skötsel
Mankhöjd för  hanhund  är cirka 58-64 cm. och för tik är den cirka 54-60 cm. De godkända färgerna kan vara : vit och svart (blue belton), vit och orange (orange belton), vit och gul (lemon belton), vit och leverbrun (liver belton) eller trefärgad. Irländsk röd och vit setter ska vara stark och kraftfull, välbalanserad och proportionerlig. Den ska ge intryck av att ha mer muskulös kraft än senig snabbhet, men får inte vara tung och klumpig. Irländsk setter kräver inga speciell vård av pälsen. Regelbunden genomborstning  samt ansning av pälsen mellan trampdynorna på vintern är nödvändigt för att undvika isklumpar i pälsen där. Särskilt hos hanar är   det typiska krås som bildas på strupe och bröst,

 

*Denna hundrasbeskrivning är framtagen med hjälp av Svenska Kennelklubben och med deras tillstånd.

 

 

Visa att du gillar oss
Hoppa till verktygsfältet