Senaste nyheter
Hem / Hundraser – grupp 7 / Épagneul francais

Épagneul francais

Det första kända exemplaret av rasen beskrivs i en jakthandbok ”livre de casse” från 1300 talets sista hälft. Boken är skriven av Greve Foix Gaston Pobeus chien ´oisel, och står för fågel. Det var den äldsta spanieln. Den första rasstandarden skrevs så tidigt som 1891. Det finns tre varianter av epagneul  ”francais Epagneeul picard” Picardie, ”ardennerna epageul breton” från bretange ”epagneul de pont- audemer” från normandie. 1921 startades en rasklubb för Epagneul francais i Frankrike. Internationellt blev rasen  erkänd först 1986 (FCI).

Användningsområde
Épagneul francais är en fågelhund och apporterar gärna. Dessutom klarar den av att arbeta både på slättland, skogsområden och i vatten.

Hälsostatus
I Sverige finns för få exemplar av rasen för att ska kunna bedöma hälsostatus för Épagneul francais med respektive varianter .

Utseende och skötsel
Till utseendet är den ”franska spanieln” högre och smäckrare än de brittiska , Men har även vissa likheter med setter. Jämfört med en brittisk setter arbetar den eftertänksammare och med snabbare sök. Liksom övriga kontinentala fågelhundar både står den för fågel samt att eftersöka på land och i vatten. Mankhöjd för hanar är ca 56-61 cm och tikar ca 55-59 cm. Färgen är vit med leverbruna fläckar som kan vara allt ifrån stora osymetriska fläckar till små prickar. Den bruna färgen kan vara från kanelbrunt till mörkt leverfärgat. Vit fläck eller bläs på huvudet kan förekomma och förändrar inte rasstandardens krav dvs det är inte nödvändigt avböja utställning och registrera dem. Pälsen är jämn, mjuk likt silke, tät och vågig. Den har kortare hår på huvud och längre på öron, pälsen på benen och svans. Pälsen är lättskött. borstning lite extra vid fällningen på våren.

 

 

 

*Denna hundrasbeskrivning är framtagen med hjälp av Svenska Kennelklubben och med deras tillstånd.

 

Visa att du gillar oss
Hoppa till verktygsfältet