Senaste nyheter
Hem / Hundraser – grupp 7 / Gordonsetter

Gordonsetter

Gordonsetter anses härstamma från så kallade ”setting spaniels”, en hundtyp som fanns på de brittiska öarna före rasbeskrivningarnas tid. Settrar  har förekommit i många olika modeller och utförande på de brittiska öarna genom århundraden. Första indelningen av setter rasen  inleddes på 1870-talet och då kallade man den svarta varianten med roströda tecken för ”Black & Tan Setter”. Den vi nu i realtid kallar ”Gordonsetter”. Rasens anfader eller den som började föda upp den rasen var  friherre Alexander Gordon  IV,på ett gods i södra England.. 1924 ändrades namnet till Gordonsetter. I England sattes de första rasstandarden för varianten.För ca ett sekel  sedan kom de första gordonsettrarna till Sverige, via Danmark och Norge, några enstaka hundar importerades direkt från England.

Användningsområde
Gordonsetter är utpräglad fågel jakt hund, den kan också bli en bra klövvilts hund. Den är mångsidig och kan arbeta såväl på fält. skog och på fjället, uthållig och fokuserad på sina uppgifter. Passar inte som enbart sällskapshund den behöver jobba med hjärnan.

Hälsostatus
Vanlig rasbunden sjukdomen är HD höftledsdysplasi, som drabbar ca 10% av  de registrerade hundarna. Rasklubben, gordonsetter klubben har antagit avel strategi kring just HD  för rasen  och det finns närmare beskrivet på svenska kennelklubben.

Utseende och skötsel
Gordonsetter  ska vara intelligent,välväxt och ambitiös mot sin förare. Den ska vara modig, tillgänglig och ha ett vänligt och jämnt humör mot andra hundar och mot människor generellt. Pälsen är tät och lång, mankhöjd för hanar är 66 cm och tikar 62 cm. I Sverige finns ännu den lägre mankhöjden som för för hanar är 60 cm och tikar 58 för den jagande hunden. Färgen är svart med bruna tecken. Det går inte att registrera valpar i Svenska Kennelklubbens stambok efter föräldrar som har fel färg. Gordonsetter utvecklas  långsamt . En hanhund blir  fullt mentalt vuxen  först vid tre till fyra års ålder.

 

 

 

*Denna hundrasbeskrivning är framtagen med hjälp av Svenska Kennelklubben och med deras tillstånd.
Visa att du gillar oss
Hoppa till verktygsfältet