Senaste nyheter
Hem / Hundraser – grupp 7 / Griffon d’arret à poil dur/korthals

Griffon d’arret à poil dur/korthals

Raggiga jaktbrukshundar är kända sedan långt tillbaka i medelhavsområdet. Den första rasstandarden utarbetades under 1800-talets senare hälft. Då tog några jägare och kynologer, med holländaren korthals i spetsen, fram en enhetlig ras  ur dessa hundar. Det blev rasen griffon d’arret à poil dur/korthals . De önskade få fram en  fågelhund med bra jaktförmåga. Den  skulle vara mångsidig både på land och i vatten . Hunden skulle också kunna användas till eftersök på klövvilt, på hjortdjur  och för att hålla efter gnagare . 1887 blev rasen godkänd i Frankrike. Rasstandarden för rasen har ej ändrats för Griffon d’arret à poil dur/korthals sedan dess.

Användningsområdet
Griffon déarret a´poil dur/ korthals  är framför allt en  stående fågelhund, även där terrängen är besvärlig. För att hålla kontakten med föraren anpassar den sitt sök.  Den apporterar både på land och i vatten. Såsom jakten bedrivs i Sverige är den inte lämplig som stötande hund eller kortdrivare på klövvilt. De är även bra på att hålla efter mindre skadedjur på betesmarker. vildsvin och hjortdjur,  Den som köper en griffon déarret a´poil dur/ korthals får en utpräglad jakthund. Den är väldigt ambitiös som jakt- och eftersökshund.

Hälsostatus
Griffon dárret a poil dur/korthals är en frisk ras. Tidigare  har rasen haft problem med höftledsdysplasi men rasklubbarna har aktivt arbetat för  att miska problemet skulle försvinna( förbjuda avel med belastade djur) i Europa.

Utseende och skötsel
Den är  en familjehund som gärna ligger hemma mitt bland sin familj/ flock på kvällarna. Rasen behöver tränas vid tidig ålder att lämnas ensam då den är mycket förarbunden. Den passar inte som enbart sällskapshund. Griffon déarret a´poil dur/ korthals har två lager päls underull och täckhår därför uppfattas pälsen som hård. Den kan vara stålgrå eller brun med bruna fläckar eller mörkare partier. Brun med vita stickelhår så kallad brunskimmel är också vanlig färgkombination. griffon déarret a´poil dur/ korthals skall ha välutvecklade ögonbryn och skägg. Pälsen kan trimmas två gånger per år framför allt i ansiktet och på halsen för att hålla pälsen på bästa sätt, samt ta bort lösa stickelhår.Mankhöjd för hanar är 55–60 cm och tikar 50–55 cm.

 

 
*Denna hundrasbeskrivning är framtagen med hjälp av Svenska Kennelklubben och med deras tillstånd.

 

Visa att du gillar oss
Hoppa till verktygsfältet