Senaste nyheter
Hem / Hundraser – grupp 7 / Grosser mûnsterländer

Grosser mûnsterländer

Grosser Münsterländer har anor från  medeltiden då man funnit bilder på vitbrokiga fågelhundar i målningar från den tiden. Rasens ursprung är  från de medeltida wachtelhundar, som användes till jakt på fågel. Avelslinjer från franska spaniel, engelska Gordonsetter och Irländsk Setter finns med  när den slutliga rasen hade blivit en egen ras på 1920 talet.1909 förbjöds den hel svarta färgen för Grosser Mûnsterländer, 1919 bildades första rasklubben för den svartvita stående fågelhunden i Tyskland. Rasen började först 1980 föra in i Sverige och oftast importeras ett tiotal individer varje år.

Användningsområde
Grosser mûnsterländer är en mycket läraktig jakthund, både på fågel och klövvilt. Apportering och eftersöksuppgifter är de mycket bra på. De är kraftiga och orädda och används också som livräddningshundar i Europa .

Utseende och skötsel
Den normala grundfärgen är vit med svarta områden i pälsen. Pälsen är tät med underull därför bör extra omsorg ske av pälsen vid fällning på våren. Helsvarta exemplar är ej tillåtna enligt rasstandarden för utställning Rasen är  Mankhöjd för hanar är 60–65 cm och tikar 58–63 cm. Vikt är ca 30 kg. Grosser Mûnsterländer har  näst intill kvadratiskt kropp  med ett välformat huvud.

Hälsostatus
Grosser Münsterländer  är en frisk och sund ras. Grossser münsterländer finns representerad  inom Svenska Vorstehklubben  i ett övervakningsprogram för kontroll av höftledsdysplasi (HD). Målmedveten avel ska förekomma just uppkomst av HD hos denna typ avjakt  fågelhund.

 
 *Denna hundrasbeskrivning är framtagen med hjälp av Svenska Kennelklubben och med deras tillstånd.

 

 

 

Visa att du gillar oss
Hoppa till verktygsfältet