Senaste nyheter
Hem / Hundraser – grupp 7 / Irländsk röd och vit setter 

Irländsk röd och vit setter 

Den irländska röda och vita settern är säkerligen en äldre variant av den helröda irländska settern. Vid slutet av 1800-talet dominerade röd setter nästan helt den vita. Den vita och röda blev så ovanlig att man befarade att den utdöd. Men på västra Irlands landsbygd fann man runt 1920  hundar som liknade den gamla rasen, och 1944 fick de en egen rasklubb. Röd och vit setter är stor på Irland men liten i resten av världen.

Användningsområde
Rasen är en stående fågelhund som används vid jakt på hönsfågel (ripa, rapphöns, fasan, tjäder och orre). Rasen är energisk och snabb och ska i en friktionsfri och elegant galopp söka och finna fågel, fatta stånd för kroppsvittring, på order resa viltet och efter skott på kommando apportera och avlämna fågeln till jägaren.Irländsk röd och vit setter är en intelligent, intensiv och nobel ras med ett mjukt och vänligt sätt.  Beslutsamhet, kurage, livlighet och stor jaktlust är andra utmärkande egenskaper för denna hund, men den kan vara något reserverad mot främlingar. Får hunden utlopp för sin enorma energi och jaktlust blir den, i kombination med sin behagliga natur en tillgiven familjemedlem. Denna hund mår bäst när den får arbeta med sina rastypiska egenskaper.

Hälsostatus
Höftledsdysplasi (HD) förekommer i rasen, och hundarna bör röntgas före parning, samt DNA-testas för CLAD (defekt i kroppens vita blodkroppar). Enligt försäkringsbolagens statistik förekommer också sköldkörtelstörning, PRA (ögonsjukdom), epilepsi och kryptorkism (avsaknad av en eller båda testiklarna).

Utseende och skötsel
Mankhöjden är 62–66 cm för hanar och 57–61 cm för tikar. Irländsk röd och vit setter är stark, kraftfull, välbalanserad och proportionerlig. Irländsk röd och vit setter ska ha mer muskulös kraft än senig snabbhet. Den får inte vara tung och klumpig. Pälsen är vit med klara, enfärgade röda fläckar, och ska inte trimmas.  Typiskt för rasen är det krås som bildas på strupe och bröst, särskilt hos hanar.

 

*Denna hundrasbeskrivning är framtagen med hjälp av Svenska Kennelklubben och med deras tillstånd.
 

 

 

 

Visa att du gillar oss

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet