Senaste nyheter
Hem / Hundraser – grupp 7 / Irländsk röd setter 

Irländsk röd setter 

Den irländska röda settern utvecklades på Irland till att vara en arbetande jakthund. Rasen härstammar från irländsk röd och vit setter samt en okänd enfärgad röd hund. De ursprungliga settrarna blev mycket populära på Irland under 1700-talet.De tränades till att hitta fågel för avskjutning. Den röda settern var relativt ovanlig under 1800-talets tidigare del, men växte i  popularitet, och mot seklets slut exporterades röd setter i stor utsträckning.

Användningsområde
Irländsk röd setter är en stående fågelhund och används vid jakt på hönsfåglar som ripa, rapphöns, fasan, tjäder och orre. Rasen är energisk, snabb, och galopperar stabilt och elegant när den söker och finner fågel. Den ska ha lätt för att ta order och kunna följa jägarens instruktioner.

Hälsaostatus
Höftledsdysplasi (HD) och CLAD (defekt i kroppens vita blodkroppar) förekommer, och rasklubben har ett fastställt hälsoprogram för detta. Statistik från försäkringsbolagen visar också att epilepsi, PRA (ögonsjukdom), kryptorkism (avsaknad av en eller båda testiklarna), magsäcksomvridning, matstrupeförstoring och AIHA (blodbristsjukdom). Hypokondroplastisk dvärgväxt är i mindre grad förekommande.

Utseende och skötsel
Irländsk röd setter är energisk och har en stor jaktlust. Den är lugn och behaglig i inomhusmiljö, men är ett intensivt energiknippe när den är utomhus. Får hunden utlopp för sin enorma energi och jaktlust blir den, tillsammans med sin behagliga natur en härlig familjemedlem. Denna hund mår bäst när den får arbeta med sina rastypiska egenskaper. Mankhöjden är 58–67 cm för hanar och 55–62 cm för tikar. Den har en lätt och elegant kroppsbyggnad och ger ett klokt, milt men samtidigt livligt och energiskt intryck. Den kastanjeröda pälsen behöver generellt sett inte trimmas, men päls på öron, hals och tassar tenderar att växa okontrollerat och blir lätt tovig. Därför bör den ansas regelbundet, men absolut inte trimmas för mycket.

 

 

 
 *Denna hundrasbeskrivning är framtagen med hjälp av Svenska Kennelklubben och med deras tillstånd.

 

 

 

Visa att du gillar oss

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet