Senaste nyheter
Hem / Hundraser – grupp 7 / Kleiner och Grosser münsterländer

Kleiner och Grosser münsterländer

I Europas sydligare delar fann man på 1400-talet spanielliknande, stående fågelhundar. Dessa återfanns på målningar, och liknar dagens kleiner münsterländer. En mindre stående fågelhund, med mångsidighet som viktigaste egenskap, skapades kring Münsterland i Tyskland i början av förra seklet. På 1960-talet kom dessa hundar till Sverige.

Användningsområde
Hos en Kleiner Münsterländer möter man flertalet av en jägares krav. Den passar för fågelarbete, stötjakt på klövvilt samt för alla typer av eftersök, apportering på land och i vatten och för viltspårarbete. Många hundar har även kapacitet att vara avfångningshund på skadat klövvilt, eller för att ställa grävling och vildsvin. Den är noggrann i sitt arbete, har ett skarpt luktsinne och är bra på att hitta vilt.  Eftersom det är en typisk jakthund kräver den både fysisk- och psykisk stimulans för att må bra, och lämpar sig inte som enbart sällskapshund. Denna hund är intelligent och lättlärd. Den har temperament samtidigt som den är balanserad och stabil. Passionerad jaktlust, stark uthållighet, följsamhet, uppmärksamhet och vänlighet mot människor, kännetecknar rasen. Mentaliteten är överlag god hos de allra flesta hundar. De är till sin karaktär vänliga och sociala och fungerar bra med både familjen och andra hundar. Den har en ganska stark vaktinstinkt.


Hälsostatus
Kleiner Münsterländer är en väldigt sund och rejäl hund i grunden,  Den klarar tack vare sin storlek, och med  sin mentalitet i kombination med en utmärkt päls, väldigt krävande förhållanden. Sommarens törne och taggar eller vinterns tuffa väder är inget som stör en Kleiner Münsterländer. Men höftledsdysplasi (HD) förekommer, och därför används ett övervakningsprogram, i vilket rasen tillsammans med alla kontinentala fågelhundsraser inom Svenska Vorstehklubben (SVK), för att få bort detta genom kontrollerad avel. 

Utseende/skötsel
Mankhöjden är ca 54 cm för hanar och ca 52 cm för tikar. Hunden är medelstor, har en kraftig och harmonisk kroppsbyggnad med ädla, eleganta, balanserade proportioner. Den har flytande linjer och vågrätt buren svans, huvudet är ädelt. Dess rörelser är harmoniska och vägvinnande. Färgerna är brun och vit eller brunskimmel med bruna fläckar, mantel eller prickar. Pälsen är riklig på fram- och bakben samt svans. Pälsen ska vara glansig, tät och slät eller lätt vågig. Inte för lång. Den kräver endast regelbunden borstning, men håret mellan tassarnas trampdynor måste hållas kort, särskilt på vintern.

 

 

 

*Denna hundrasbeskrivning är framtagen med hjälp av Svenska Kennelklubben och med deras tillstånd.
 

 

 

Visa att du gillar oss

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet