Senaste nyheter
Hem / Hundraser – grupp 7 / Korthårig vorsteh

Korthårig vorsteh

Rasen har sitt ursprung från medelhavsländerna  där hundarna framförallt, användes vid fågeljakt med nät men också vid jakt med falk. Hundar av den här typen infördes till de tyska furstehusen från Frankrike, Spanien och Flandern. Hundarnas viktigaste förmåga var att stå för vilt. De utvecklades på sikt till en mångsidig jakthund. För den rastyp vi har än idag enades man år 1897 om en rasbeskrivning för korthårig vorste.

Användningsområde
Korthårig vorsteh är en allsidig jakthund. Den passar både till stående fågeljakt, till eftersök och apportering  m.m.  Den passar även till apportering på land och i vatten samt för viltspårsarbete

Hälsostatus
Korthårig vorsteh är i grunden en rejäl och frisk hund.

Rasen deltar tillsammans med alla kontinentala fågelhundsraser inom Svenska Vorstehklubben (SVK) i ett övervakningsprogram för kontroll av höftledsdysplasi (HD). Målmedveten avel ska förebygga just uppkomst av HD hos denna typ av arbetande fågelhund.

Utseende/skötsel
Korthårig vorsteh ska vara en ädel och harmoniskt byggd hund. Dess kroppsbyggnad ska visa på styrka, uthållighet och snabbhet. God resning, flytande linjer, väl buren svans, pälsen ska vara glänsande och tätt åtliggande. Rasens harmoniska rörelser förstärker intrycket av en ädel ras. Kroppsmässigt är hunden längre än den är hög. Mankhöjd för hanar är 62–66 cm och tikar 58–63 cm. Färgen är brun eller brun med vita eller spräckliga tecken (så kallad skimmel). Även svart i samma kombinationer förekommer.
Pälsen ska vara kort, tät, hård och ska också kännas fast. På huvudet och öronen ska den vara tunnare och kortare och på svansens undersida obetydligt längre. Hela kroppen ska vara täckt av päls. Med regelbunden borstning håller pälsen sig i skick.

 

 
 *Denna hundrasbeskrivning är framtagen med hjälp av Svenska Kennelklubben och med deras tillstånd.

 

Visa att du gillar oss
Hoppa till verktygsfältet