Senaste nyheter
Hem / Hundraser – grupp 7 / Långhårig vorsteh

Långhårig vorsteh

 

Den långhåriga vorsteh-hunden har sitt ursprång ur både fågelhundar, vattenhundar och drivande hundar. Dessa har lagt grunden till rasens mångsidighet. 1879 fastställdes de viktigaste rastypiska egenskaperna och man har sedan dess bedrivit rasavel. 1897 upprättades den första rasbeskrivningen av friherre von Schorlemer. Därmed lades grunden för dagens rasavel. Richard König tog in rasen i Sverige 1976, det var en hanhund och tre tikar från dåvarande Västtyskland.

 

Användningsområde
Långhårig vorsteh är en allsidig jakthund med flera användningsområden; Fågelfinnande på fältet samt i fjäll eller skog. Rasen är väldigt lämplig som apportör och eftersökshund, många lämpar sig också som stöthundar på klövvilt. Vorsten är en jakthund och behöver därfär både fysisk och psykisk stimulans.

En vorsteh är balanserad, lugn och stabil i temperamentet. Den är godmodig och lättdresserad.

 

 

Hälsostatus 
 Långhårig vorsteh är en sund och robust hund, men höftledsdysplasi (HD) förekommer. Tillsammans med övriga kontinentala fågelhundsraser inom Svenska Vorstehklubben (SVK) deltar vorsteh i ett övervakningsprogram för att kontrollera denna åkomma, som ska förebyggas genom målmedveten avel.

 

Utseende och skötsel
Mankhöjden är 63–66 cm för hanar och 60–63 cm för tikar. Långhårig vorsteh ska vara kraftig och muskulös med flytande linjer. Den ska inte vara högställd. Hos mindre individer är det eftersträvansvärt med mycket substans. Alltför massiva och därmed tunga hundar är inte önskvärt. Färgen är brun eller brun med vita eller spräckliga tecken (så kallad skimmel). Pälsen ska varken vara alltför kort eller överdrivet riklig. Den bör vara 3,5 cm lång och ligga tätt på sidorna och ryggen. På halsens undersida, bröstet och buken Pälsen kan vara lite längre på bröstet, undersida hals och över buken, men ska hållas kort på trampdynorna, i synnerhet under vintern. Annars behövs endast regelbunden borstning.

 

*Denna hundrasbeskrivning är framtagen med hjälp av Svenska Kennelklubben och med deras tillstånd.
Visa att du gillar oss
Hoppa till verktygsfältet