Senaste nyheter

Spinone

 

 Spinone avlades fram i norra Italien, framför allt i Piemonte. Den omskrivs som en ”jaktgriffon” på 1600- talet och på målningar i palatset i Mantua från slutet av 1400-talet. Spinonen är en mycket intelligent och trofast vän

Användningsområde
Nu för tiden är  spione en utpräglad jakthund i Italien, då främst i Piemonte. Den används även som stående fågelhund. Den kan också vara en bra  sällskapshund i en aktiv familj. Spinone jagar gärna i buskig terräng och i våtmarker.

Hälsostatus
Den har inga stora artspecifika sjukdomar  Det förekommer lösa ögonkanter och lite för strama, med inåtrullade ögonkanter. Höftledsdysplasi (HD) kan förekomma. Spinone är en långlivad ras. 10-11 år är en vanlig levnadsålder, men vissa kan uppnå en ålder av 14 år.

Utseende/skötsel
Rasen är en lugn, tålmodig och nästan sävlig  hund, men som behöver vara aktiv. Den kan bli skygg om man inte socialtränar den, men är mycket lojal  och nära sin ägare som den kan göra allt för.
Den är en stor hund, som ska ge ett kraftfullt intryck. Den är skäggig, med mild och blid blick. Nosen  är stor och framträdande. Mankhöjd för hanar är 60–70 cm och tikar 58–65 cm. Vikt för hanar är vanligast mellan 32–37 kg och för tikar 28–30 kg. Rasen ska ha en strävhårig päls med eller utan underull. Färgen ska vara rent vit, vit med orange fläckar, vit och orangeprickig (melerad), vit med kastanjebruna fläckar samt skimmelteckning (roan).

*Denna hundrasbeskrivning är framtagen med hjälp av Svenska Kennelklubben och med deras tillstånd.

 

Denna text är framtagen i samarbete med rasklubben.

Visa att du gillar oss
Hoppa till verktygsfältet