Senaste nyheter
Hem / Hundraser – grupp 7 / Stabijhoun

Stabijhoun

Stabijhoun tillhör stötande fågelhundar som förekommit i flera hundra år i Europa. Många av raserna blev dock inte erkända förrän först efter andra världskrigets slut. Stabijhoun är en vänlig, social hund som har lätt att komma överens med andra hundar och människor.

Användningsområde
Rasen ska kunna arbeta mångsidigt under jakt. Stabijhoun har en envishet som gör det lätt att finna vilt. Rasen är också en uppskattad sällskapshund. Ursprungssyftet med rasen  var att ha den till hårvilt och apportera detta. Stabijhoun var med på jakt och då skulle den kunna simma över kanalerna för att hämta den skjutna fågeln på andra sidan. Stabijhoun är såväl envis, som samarbetsvillig, och socialt observant/vaksam, och nyfiken.  Stabijhoun är lojal , utåtriktad , lyhörd , villig att lära. Stabijhoun behöver en metodisk ägare som har ett vänligt sätt mot hunden.

Hälsostatus
Höftledsdysplasi (HD) förekommer  i 20% av hundarna, samt epilepsi i relativt liten skala. Det förekommer trots sin ringa tyngd och storlek även armbågsledsdysplasi (ED). Enstaka fall av hjärtsjukdomen Persisterande Ductus Arteriosus (PDA) förekommer likaså. Enligt rasklubben SvSK bör bägge ledproblemen röntgas. Enstaka fall av hjärtsjukdomen Persisterande Ductus Arteriosus (PDA) likaså.

Utseende/skötsel
Man måste som ledare kunna aktivera hunden eftersom den är livlig, och tycker om att få en uppgift som passar. Rasen rekommenderas inte som förstahund.
Stabijhoun har ett  medelstor och harmonisk byggnad. Färgen är svart, leverbrun eller orange med vita tecken. Fläckar och skimmel teckningar i det vita är tillåtet. Storlek för hanar är ca 53 cm och tikar ca 50 cm. Vikt är 20–25 kg. Pälsen är lättskött och behöver inte trimmas eller klippas. Stabijhoun fäller mycket 1-2 ggr om året och då är daglig kamning och borstning nödvändig. För att hålla pälsen fin bör man inte bada hunden för ofta. Den ligger storleksmässigt mellan  setter och spaniel, i utseende och typ.

*Denna hundrasbeskrivning är framtagen med hjälp av Svenska Kennelklubben och med deras tillstånd.
 

 

 

 

Visa att du gillar oss

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet