Senaste nyheter
Hem / Hundraser – grupp 7 / Strävhårig vorsteh

Strävhårig vorsteh

 

Strävhåriga Vorsteh avlades fram under slutet av 1800 talet i Tyskland. Det var efter friherre Sigismund von Zeidlitz und Neukirch, även kallad Hegewald, ideer. Man ville få fram en  arbetshund med gott lynne som kunde ha många arbetsuppgifter före och efter skott i jakt sammanhang. Den moderna strävhåriga vorsteh har tre raser i sig, griffon korthals, pudelpointer och deutche stichelhaar.

Användningsområdet
Vorsteh trivs inte enbart som sällskapshund. utan också som en jakthund med goda egenskaper för att ställa fågel. Den trivs med att apportera och ha en tydlig arbetsuppgift mot sin flock . Den är livlig och är inte en utpräglad enmanshund utan den trivs om det är liv och rörelse kring den. Vorsthe finns i tre olika varianter strävhårig, korthårig och långhårig variant.  Rasen korsades med korthårig vorsteh som blev en robust fågelhund.

Hälsostatus
Alla fågelhundar som tillhör Vorsteh klubben i Sverige tillhör ett förebyggande hälsoprogram för Höftledsdysplasi.  Målmedveten avel ska förebygga just uppkomst av HD hos denna typ av arbetande fågelhundar.

Utseende/skötsel
Vorsteh har en tät päls som inte behöver trimmas regelbundet. Hundarna fäller ur cirka 2ggr/år och då behöver man använda en grov borste för pälsen och en gummikarda för underullen. Mankhöjden för hanar är 61-64 cm för för tikar  57-64 cm . Rasen har markerade ögonbryn och ögon  som är mellanbruna eller mörka. Vanliga färgkombinationer är helbrun eller ljusskimmel samt svartskimmel. Helbruna kan också ha en bröstfläck.  Det kan finnas individer med längre och mjukare pälskvalité och dessa behöver då trimmas. Pälsen ska strippas med fingrarna men aldrig klippas. Skägget och håret runt könsorganen bör klippas vid behov, likaså pälsen mellan trampdynorna. Det behövs under vinterhalvåret.

 

 

 
 *Denna hundrasbeskrivning är framtagen med hjälp av Svenska Kennelklubben och med deras tillstånd.

 

*

 

 

Visa att du gillar oss

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet