Senaste nyheter
Hem / Hundraser – grupp 7 / Ungersk vizsla, korthårig och långhårig

Ungersk vizsla, korthårig och långhårig

 

Ungersk Vizsla finns omnämnd i historiska texter från 1300 talet samt i målningar från den epoken. Vizsla betyder  fågelhund på ungerska. Ungersk vizla har många jaktraser i sig och detta raskorsningsprojekt  skedde under 1800- talet, då man försökte förstärka rasens goda egenskaper.  Under båda världskrigen så höll rasen på gå förlorad, därför har rasen återskapats i modern tid. År 1936 erkände rasen internationellt .

Användningsområde
Vizsla används som apporterande fågelhund och vid stötjakt samt som eftersökshund efter trafikskadade eller skadeskjutna vilda djur. De spårar och har lätt att ha att göra med under jakt som eftersök och är en mångsidig jaktkamrat. Den är utpräglad jakthund och man bör inte ha den enbart som sällskapshund. Vizsla är en mångsidig jaktkamrat och den kan fungera både som fågelhund och på klövvilt.

Hälsostatus
Ungersk vizsla anses vara en frisk och sund ras. Rasen deltar tillsammans med alla de kontinentala fågelhundsraserna inom svenska Vorstehklubben (SVK), i ett övervakningsprogram för kontroll av höftledsdysplasi (HD)

Utseende/skötsel
Rasen kan vara väldigt lojala sina ägare och ha en viss vaktinstinkt. Vizla är en smidig och stark medelstor hundras. Den har rena drag i ansiktet och har en senig konstruktion.  Färgen på pälsen skall vara djupt gulröd, Pälsen är kort och tät men utan underull. Den fryser således lätt vid dåligt väder. Mankhöjden för hanar är 58–64 cm och tikar 54–60 cm. I fällningstider bör man borsta ungersk vizsla. Badning sker vid behov.

 

*Denna hundrasbeskrivning är framtagen med hjälp av Svenska Kennelklubben och med deras tillstånd.

 

Visa att du gillar oss
Hoppa till verktygsfältet