Senaste nyheter
Hem / Hundraser – grupp 7 / Weimaraner, långhårig

Weimaraner, långhårig

Weimaraner långhårig uppstod förmodligen likt sin korthåriga kusin från viltspårhundar som fanns i området Thûringen och Weimar I Tyskland. Det fanns enstaka exemplar redan före sekelskiftet. Först var det bara yrkesjägare och furstar  som avlade på rasen, men senare började man medvetet blanda in fågelhundarnas raser med viltspårhundar. Man avlade inte medvetet på den långhåriga varianten i början av avelsarbetet , men det förekom långhåriga varianter då också. År 1890 ungefär etablerades rasen. I början ansågs rasen vara exklusiv, men nu finns rasen över hela världen.

Användningsområde 
Rasen söker upp viltet, markerar och jagar upp bytet. Det är en  så kallad stående fågelhund men weimaraner  klarar också hårbeklädda klövvilt, svinjakt och hjortdjur. De arbetar också mycket bra med vattenapportering av sjöfågel. Det är en orädd och väldigt självständig hundras.

Hälsostatus
Sjukdomar som påträffas  i rasen är höftledsdysplasi (HD), steroid-responsiv meningit-arterit (SRMA/hjärnhinneinflammation), immunologiska sjukdomar av olika varianter, till exempel hudproblem och navelbråck. Förutom detta så är rasen relativt frisk.

Utseende/skötsel
Rasen har ett aktivt lynne  och är mycket snabb och påpasslig. Den är väldigt idog, men lär sig enkelt och snabbt nya arbetsuppgifter. Den behöver allsidig motion både för att tillfredställa energibehovet och psykiskt.  Lydnadsträning och jakt är lämpliga aktiviteter för rasen. Det är ingen ras för en oerfaren hundägare, man måste ha tid för hundens mognadsträning om man skall bli en nöjd ägare till en weimaraner.  Det är en utpräglad jakthund och går således ej att ha som enbart sällskapshund. Pälsen finns i två hårlag, kort- och långhår. Färgen finns i olika grå nyanser och man bör trimma den regelbundet. Speciellt mellan trampdynorna vintertid. Weimaraner långhårig är en storväxt och reslig hund. Mankhöjd för hanar är 59–70 cm och tikar 57–65 cm. Vikt för hanar är 30–40 kg och tikar 25–35 kg.  Man bör borsta den långhåriga varianten regelbundet. Den korthåriga torkas bara av med en handduk.

 

*Denna text är framtagen efter och med tillåtelse av Svenska Kennelklubbens rasbeskrivning
Visa att du gillar oss
Hoppa till verktygsfältet