Senaste nyheter
Hem / Hundraser – grupp 9 / Bichon frisé

Bichon frisé

Bichon frisé härstammar från rasen bichon teneriffe. Till Teneriffa tog spanska sjömän med sig hundar, på 1400- talet, som fick följa med resor. Rasen blev populär vid renässanshoven men även hos luffare och cirkusar. Rasen är relativt ung och den första rasstandarden sattes 1933. Rasen fick ett stort uppsving när man presenterade den kortklippt. Då fick man fram bichon friséns vackra ögon och proportioner. 1976 kom den första hundarna till Sverige.

 

Användningsområde
Bichon frisé är en ren sällskapshund som vill vara sin familj till lags. Den tackar dock inte nej till lite fartfylldare aktiviteter som t.ex. agility. Rasen passar bra till nybörjare med sitt vänliga och lättsamma temperament. Rasen kräver måttligt med motion och passar bra till barnfamiljen, men liksom alla andra djur ska den inte behandlas som en leksak.

Hälsostatus
Rasen är i stort sett sund men det är viktigt att använda friska föräldradjur vid avel. Inom rasen finns PRA och olika katarakter (ögonsjukdomar). Bichon frisé ingår i Svenska Kennelklubbens hälsoprogram avseende PRA och patella (lösa knäleder) Föräldrarna ska även vara knäledsundersöka innan parning. De förekommer problem med rinnande ögon samt klåda och allergier.

Utseende/skötsel
Bichon frisé är en mycket liten hund som max ska vara 30 cm i mankhöjd. Bichon frisé har en vit och silkeslen päls. Man klipper pälsen så att man får fram  rasens vackra ögon och proportioner. De har tre svarta prickar som kännetecken, samt de runda mörka ögonen och den svarta nostryffeln, som tillsammans bildar en triangel.  Det tar tid att sköta en bichon frisépäls. Den ska kammas och kardas varje dag. Den behöver bada var 14e dag och då torkas med hårtork samtidigt som man kardar pälsen. De behöver klippas ca var sjätte vecka. Fördelen är att de inte fäller.

 

 

*Denna hundrasbeskrivning är framtagen med hjälp av Svenska Kennelklubben och med deras tillstånd.
Visa att du gillar oss

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet