Senaste nyheter
Hem / Hundraser – grupp 9 / Bichon Havanais

Bichon Havanais


Bichon Havanais kommer ursprungligen från Medelhavsområdet och den fördes av sjömän vidare till Kuba. Rasen dog nästan ut i sitt ursprungsland medan den fortsatte att utvecklas på Kuba. Den blev en mycket uppskattad sällskapshund åt aristokraterna.

Användningsområde
Bichon havanais varken jagar eller vallar eftersom den saknar dessa instinkter. Rasen är lättdresserad och är en trevlig familje- och sällskapshund, som gärna följer med på familjens upptåg.

Hälsostatus
Bischon havanais lever oftast länge. För att hålla rasen frisk undersöker man avelsjduren för hjärt och ögonsjukdomar samt patella (lösa knäleder) innan parning. Detta för att rasen ska vara frisk även i fortsättningen.

Utseende & skötsel
Mankhöjden är mellan  23–27 cm och svansen bärs i en båge över ryggen. Öronen på en Bichon havanais är hängande. Ögonen som är relativt stora är mörka och mandelformade. Pälsen ska vara lång, vågig, silkesmjuk och ha lite eller ingen underull. Rasen kan ha olika färger, vit (sällan rent vit), beige, sobel i olika nyanser, svart, vit eller beige med stora avgränsade fläckar i nämnda färger. Pälsen kräver en hel del pälsvård. Man kammar den regelbundet och badar ca var 14e dag för att hålla den ren. Fördelen är dock att raen inte fäller förutom när det byter till vuxenpäls vid ca 1-1,5 års ålder. Rasen är liten, robust, energisk men ändå elegant. Rasen är charmig glad och något av en clown till sättet. Bichon havanis är vanlig som sällskapshund men som även passar för agility och lydnadsträning. Rasen har använts som cirkushundar. Det finns ca 5400 registrerade bichon havanis i Sverige.

 

 

*Denna hundrasbeskrivning är framtagen med hjälp av Svenska Kennelklubben och med deras tillstånd.
 

 

Visa att du gillar oss
Hoppa till verktygsfältet