Senaste nyheter
Hem / Hundraser – grupp 9 / Cavalier king charles spaniel

Cavalier king charles spaniel

I mer än tusen år har hundar av spanieltyp funnits i Europa. I mitten av 1830–talet började engelsmännen korsa in ostasiatiska småhundar i cavalier king charles spanieln. Engelska kennelklubben erkände rasen cavalier king charles spaniel som ras år 1945.

Användningsområde
Rasen är en perfekt sällskapshund som passar in och beskrivs ofta som en” stor hund i litet format”. Den lämpar sig även som utställningshund och inom hundsporter som b.la. lydnad, agility, spår, eftersök (viltspår). De förekommer också som servicehundar. 

Hälsostatus
Cavalier king charles spaniel största hälsoproblem är att den kan få blåsljud på hjärtat. Rasklubben och Svenska Kennelklubben ställer därför krav på hälsointyg för både de hundar som går i avel och på föräldradjuren. Rasen har lindriga hud- och öronproblem eftersom den har stora öron och  relativt stora ögon bör de skötas noggrant. Syringomyelia (en sjukdom i hjärnan) har observerats i hemlandet England på senare tid. I Sverige vet man inte hur vanlig sjukdomen är.

Utseende/ skötsel
Cavalier king charles spaniel är pigg och alert och orädd till sättet. Den har ett glatt humör och är vänlig och tillgiven. Mankhöjden är 32–33 cm i mankhöjd för hanar och något mindre för tikar. Vikten bör ligga på 5,5 – 8 kg, men det finns de som väger mer. Cavalier king charles spaniel har ett milt utseende med stora mörka vänliga ögon. Den finns i färger som black & tan (korpsvart med rödbruna tecken), ruby (varm kanstanjeröd), blenheim (varmt kastanjefärgade tecken i väl uppbrutna fläckar på pärlvit botten), tricolor (svart och vitt jämnt fördelat och uppbrutet, med rödbruna tecken).
Rasen har  mycket och lång päls som kan vara vågig, men inte vara lockig. Den kräver regelbunden pälsvård och tassarna ska man klippa runt trampdynorna. Det är särskilt viktigt att vid borstning, ha koll  bakom öronen där det lätt bildas tovor.

 

*Denna hundrasbeskrivning är framtagen med hjälp av Svenska Kennelklubben och med deras tillstånd.
Visa att du gillar oss
Hoppa till verktygsfältet