Senaste nyheter
Hem / Hundraser – grupp 9 / Chinese Crested Dog

Chinese Crested Dog

Chinese Crested Dog härkomst är något oklar, men hårlösa hundar ska ha levt i Kina redan under Han -dynstin  (206 f.Kr–220 e.Kr.).  Rasen beskrivs senare i kinesisk litteratur på  1400-talet. I slutet av 1800-talet ställdes den ut i Storbritannien men försvann sedan. Först på 1960-talet kunde aveln upptas tack vare ett fåtal uppfödare som sett till att rasen inte dött ut. 1972 kom rasen till Sverige.

Användningsområde
Rasen är en trevlig sällskapshund och den finns ganska ofta i utställningsringarna. Hundsporter som också passar rasen är freestyle och agility. Vissa individer har också gjort bra ifrån sig i olika bruksgrenar och på lydnadsprov.
Rasen är till sättet glad.

 

Hälsostatus
Problem med ögonen förekommer i, vilket rasklubben är medveten om och arbetar aktivt med. Den nakna varianten kan drabbas av acne och avsaknad av tänder.
Rasen finns med i de Särskilda Rasspecifika Domaranvisningarna (SRD).

 

Utseende & Skötsel
Rasen förekommer i två varianter en med päls ( också kallad powder puff och en hårlös. Den hårlösa ska ha hår endast på huvud, svans och tassar. Alla färger är tillåtna hos båda varianterna.
Båda varianterna bör badas en gång varje vecka.  För att hålla den hårlösa ren i huden och den pälsade fri från tovor. Den hårlösa varianten kan behöva skyddas mot olika slags väder. T.e.x mot sol, vind och kyla.

 

 

*Denna hundrasbeskrivning är framtagen med hjälp av Svenska Kennelklubben och med deras tillstånd.
Visa att du gillar oss
Hoppa till verktygsfältet