Senaste nyheter
Hem / Hundraser – grupp 9 / Fransk Bulldog

Fransk Bulldog

 

I de populära Franska kvarteren utförde entusiastiska uppfödare korsningar av vår tids franska bulldogg. Det var under 1880 i Paris som den första rasklubben blev etablerad. Rasen blev mycket populär hos societeten för sitt egna utseende och karaktär. År 1885 registrerades den första hunden och den första standarden etablerades 1898. Den Franska Kennelklubben erkände fransk bulldogg som ras samma år. Den franska bulldoggen registrerades i Sverige som ras 1913, och 1982 bildades den första rasklubben.

Fransk Bulldog franskbulldog2

 

Användningsområde
Fransk Bulldogg anses vara en utpräglad sällskapshund.

Hälsostatus
Hos den franska bulldoggen finns en del hälsoproblem, såsom allergier och hudbesvär. Andra sjukdomar som kan uppstå är problem på skelett och leder.  även ryggproblem och patellaluxation finns.Den Franska Bulldoggen som är en brakycefal ras, vilket betyder att den har en kortare skalle och nos. Andningsfunktionen och att reglera temperaturen blir svårare p.g.a. att nosen  är alldeles för kort och/eller att näsborrarna är för trånga. Dessa problem kan också medföra ögonproblem.

Utseende/skötsel
Det är en ras som utvecklar stora personligheter då den är humoristisk, livlig och aktiv. Mankhöjden är oftast runt 30 cm och vikten är 8-14 kg. Färgerna är brindle (tigrerad), fawn eller skäck (begränsade tecken i svart eller fawn på vit botten). Mankhöjd är vanligen runt 30 cm och vikt är 8–14 kg. Man kallar dess öron för fladdermusöron då de är uppstående. Hunden ska ett kort huvud som ska vara kvadratiskt och ha rynkor. Rasens ögon ska vara ska vara ganska stora, mörka och ska sitta brett isär. Fransk Bulldogg ska ha raka ben och ha en stark benstomme. Att torka rynkorna i ansiktet är viktigt samt att sköta dess öron. Pälsen är enkel att sköta.

 

 
  

*Denna hundrasbeskrivning är framtagen med hjälp av Svenska Kennelklubben och med deras tillstånd.
Visa att du gillar oss
Hoppa till verktygsfältet