Senaste nyheter
Hem / Hundraser – grupp 9 / Japanese chin 

Japanese chin 

Japanese chin är en av alla trubbnosiga raser med asiatiskt ursprung. Det är först under 700-talet som rasen omnämns, i Korea. Den ägdes troligen av Kinas och Japans kejsarfamiljer. Rasen har aldrig tillhört de populäraste dvärghundsraserna här i Skandinavien. 100 valpar/år har man som mest  registrerat i Skandinavien. Dessa hundar importeras kontinuerligt från England, USA och japanska blodslinjer har kommit därifrån.

Användningsområde
Japanese chin har visat framgång inom agility och lydnad, men är annars mest känd som sällskapshund.

Hälsostatus
Detta är i stort en frisk ras som har en normal livslängd på 10–12 år, de kan ofta bli äldre. Patellaluxation (lösa knäleder), blåsljud på hjärtat, epilepsiliknande anfall och trånga andningsvägar har påträffats hos enskilda individer. Seriösa uppfödare använder bara avelshundar fria från hälsoproblem, så att avkomman därav har alla chanser till ett friskt liv.

Utseende/skötsel
Japanese chin är en underbar sällskapshund som i sitt beteende till viss del liknar katter. Den sitter gärna högt, och liksom katten tvättar den sig med frambenen i ansiktet. Den älskar att följa med familjen överallt, och trivs inte när den lämnas ensam hemma längre stunder. Den är raspräglad, och blir lycklig av att umgås med hundar av sin egen ras. Den är inte skällig och jagar inte. Mankhöjden är ungefär 25 cm för hanar, tikarna är något mindre. Det är en kvadratisk dvärghund med hög svans buren över ryggen, rätt kort hals, stort runt huvud med hängande öron, mörka, runda ögon, trubbig nos med uppsvängd haka och väl utfyllda noskuddar (överläppar). Sundheten bör gå före storleken i den här rasen. Denna hund finns i  färgkombinationerna vit/svart och vit/röd och pälsvården är inte krävande. Genomkamning en gång i veckan räcker, men håret bakom öronen kan tova sig. Rasen kan fälla ganska mycket.

 

 

*Denna hundrasbeskrivning är framtagen med hjälp av Svenska Kennelklubben och med deras tillstånd.
 

 

Visa att du gillar oss

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet