Senaste nyheter

Mops

 

 

Mopsen kommer från England, men ursprungslandet är Kina. Rasen sägs härstamma från den omåttligt populära korthåriga dvärghunden (Happahunden), som redan på 700-talet fanns i Kina. Uppgifter visar att mopsen kom till Europa vid slutet av 1500-talet via handelsvägar, då de hölls som hovhundar. Engelsmännen skapade mopsens nuvarande utseende.Mops

Användningsområde
Mops är en typisk sällskapshund.Detta är en nyfiken liten hund med mycket personlighet och mycket humor. Det är en komiker som gärna står i mitten för allas uppmärksamhet. Mopsen är gladlynt och trofast, den går bra ihop med alla slags hundar. Hundrasen är lätt att ha att göra med.

Hälsostatus
Mopsen är frisk, få rasbundna sjukdomar finns. Dess ögon är utsatta på grund av den korta intryckta nosen. En veterinär måste alltid uppsökas vid skador på ögonen.

Utseende/skötsel
Mankhöjden hos en mops ska vara max 30 cm och vikten 6,5–8 kg, lika för både hanar och tikar. Mopsen är liten och kompakt med en kvadratisk kroppsbyggnad. Den har ett runt huvud, nospartiet är kort och trubbigt och har tydliga rynkor. Rasens svans är hårt ringlad och ska ligga på ryggen eller höften. Dessa hundar kräver minimalt med pälsvård, men då och då bör den borstas. Vår och höst fäller den, och då är det extra viktigt att man borstar pälsen. I övrigt bör den badas ungefär en gång i månaden. Öronen bör gås igenom en gång per vecka för att hållas rena, samt torka ur nosvecket. De rundade käkarna och den rikliga huden gör att matrester lätt kan lägga sig innanför läpparna. För att förebygga tandsten är det extra viktigt att borsta tänderna på din hund.

 

 

*Denna hundrasbeskrivning är framtagen med hjälp av Svenska Kennelklubben och med deras tillstånd.

 

D

 

 

 

 

 

 

 

Kennlar ett urval

 

Ancemas kennel

Bubblans kennel

foursteps kennel

Westerholmens kennel

 

 

   

 

Visa att du gillar oss
Hoppa till verktygsfältet