Senaste nyheter

Pekingese

Pekingese ägdes endast av kungligheter i Kina, där de fanns avbildade för nästan 4000 år sedan på porslin bland annat. Allmänheten tvingades buga för dem eftersom de betraktades som ett heligt djur av hovet. Man trodde även att de kunde skrämma bort onda andar. England anses idag var rasens hemland, dit de kom första gången år 1860. Pekinese var på 1950-talet en av de mest populära hundraserna i världen.

Användningsområde
Modig, självsäker och intelligent. Kan vara något reserverad. Pekingesen är en liten käck ras med stor självmedvetenhet och är en utmärkt familjehund. Pekinese har ingen självbevarelsedrift utan ser sig själv som oövervinnerlig, oberoende av ”fiendens” storlek.

Hälsostatus
En vanlig sjukdom hos rasen pekingese  är dess problem med ögonen. Hunden anses annars vara relativt frisk med en hög ålder, på cirka 10 år eller äldre.

Utseende/skötsel
Kort, kraftig kropp med riklig päls och tät underull som bildar en lejonliknande man. Alla färger är tillåtna utom leverbrunt och albino. Pekingesen bör inte utsättas för ansträngning under varma dagar eftersom den  på grund av sin platta nos kan få andningssvårigheter. Vikten är cirka 5 kg för både tikar och hanhundar. Pälsen behöver minst en timmes borstning varannan vecka.

 

 

 

*Denna hundrasbeskrivning är framtagen med hjälp av Svenska Kennelklubben och med deras tillstånd.

 

 

 

Visa att du gillar oss

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet