Senaste nyheter
Hem / Hundraser – grupp 9 / Petit Brabancon

Petit Brabancon

Petit brabançon är en belgisk dvärghundsras som ursprungligen var stall- och råtthund.


Användningsområde
Rasen är en typisk sällskapshund. Den som avlar på hundarna bör känna till att de också kan paras med rasvarianterna griffon belge och griffon bruxellois. Denna vänliga, tillgivna hund är vaken och har ett  livligt temperament. Den är nyfiken och orädd och har intelligens, humor och mycket personlighet. Den är lättlärd så länge man använder mjuka metoder och  lyhörd för hundens bästa. Denna vänliga, tillgivna hund är vaken och har ett  livligt temperament. Den är nyfiken och orädd och har intelligens, humor och mycket personlighet. Den är lättlärd så länge man använder mjuka metoder och  lyhörd för hundens bästa.

Hälsostatus
Petit brabancon är relativt frisk, men man rekommenderar ögonlysning samt knäledsundersökning på avelsdjuren. Syringomyeli är en neurologisk sjukdom som finns i rasen och den kan bland annat orsaka svår smärta. Hur vanlig sjukdomen är i Sverige är ännu okänt. Rasen ingår i de Särskilda Rasspecifika Domaranvisningarna (SRD).

Utseende/skötsel
Både hanar och tikar väger 3,5-6 kg. Det är en kort och kraftig hund med en högt buren svans. Nosen är kort och bred och käken har underbett. Ovan nämnda hund är korthårig, och den förekommer i tre färger; röd, svart och black and tan. Men även melange (melerad med svarta och röda hårstrån) tillåts.  Pälsen som är lättskött   kräver ingen trimning.

 

 

*Denna hundrasbeskrivning är framtagen med hjälp av Svenska Kennelklubben och med deras tillstånd.

 

 

Visa att du gillar oss
Hoppa till verktygsfältet