Senaste nyheter
Hem / Hundraser – grupp 9 / Pražský Krysarík

Pražský Krysarík

Pražský Krysarík härstammar från Böhmen i Tjeckien och man kan spåra den långt bakåt i tiden. Enligt hundens rasstandard ska den ha fungerat som prydnad, men också som råttjägare. De tjeckiska hoven gav den i gåva till andra hov i Europa och på så sätt spred rasen sig och blev med tiden även en hund bland folket. Tidigt 1900 -tal började rasen att minska kraftigt i antal och först 1980 efter andra världskriget återupptogs avelsarbetet. Idag ökar rasen igen.

prazsky-krysanik-s-hult-rasbeskrivningsfoto

Användningsområde
Pražský Krysarík fungerar bra i olika slags hundsporter som t.e.x. freestyle, agility och lydnad. Även som spårhund används den. Detta är en pigg, nyfiken och läraktig hund som gärna vill vara sin ägare till lags. Den har goda jaktegenskaper och används än idag för råttjakt.
Den har viss vaktinstinkt utan att vara överdrivet skällig men den kan vara reserverad mot främlingar.


Hälsostatus
Just nu pågår en kartläggning om rasens hälsotillstånd. Mer om det kan du läsa på rasklubbens egen webbplats.

Utseende/skötsel
Pratsky krytsarik  är en ras med väl byggda proportioner som ger ett elegant intryck. Pälsen finns i färgerna. svart, brun eller blå med tanteckning, samt enfärgat gul eller röd. Även merle är godkänd som färg. Det finns både en släthårig och en långhårig variant. Den släthåriga varianten kräver mindre pälsvård än den långhåriga som behöver regelbunden borstning för att undvika att pälsen tovar sig. Mankhöjd är 20–23 cm och vikt cirka 2,6 kg. Pratsky krytsarik släthårig behöver ingen pälsvård. Man kan ge hunden en dusch ibland. Vill man att pälsen ska skina torkar man den med ett sämskinn. Rasen som är långhårig måste borstas regelbundet. Man använder då en mjuk borste.

 

 

*Denna hundrasbeskrivning är framtagen med hjälp av Svenska Kennelklubben och med deras tillstånd.
Visa att du gillar oss
Hoppa till verktygsfältet