Senaste nyheter
Hem / Hundraser – grupp 9 / Russkaya Tsvetnaya Bolonka

Russkaya Tsvetnaya Bolonka

I rasstandarden står det att den första kombinationen mellan bichon frise, shih tzu och lhasa apso gjordes 1951. Russkaya tsvetnaya bolonka är alltså en ganska ung ras. Man ville få fram en liten hund ca 20-24 cm, det skulle vara en enfärgad hund med mycket päls. 1966 erkände ryska jordbruksministeriet rasen, som redan 1962 fått namnet, tsvetnaya bolonka. Den nationella rasklubben bildades 1999, då hade hunden sedan 1980-talet blivit mer och mer populär. De första tsvetnaya bolonka kom till Sverige 2006. De första valparna föddes 2007.

Användningsområde
Rasen är en sällskapshund. Tsvetnaya bolonka är mycket sociala och har ett balanserat och vänligt temperament. De anpassar sig lätt i olika miljöer. Hunden ”känner lätt av” både människor och fyrbenta individer. Att lära en tsvetnaya bolonka är lätt, den utför ganska fort de saker man visat. En tsvetnaya bolonka trivs bäst i kretsen av familjen/ ägaren, och vill gärna vara den till lags.

Tsvetnaya bolonka är mycket sociala och har ett balanserat och vänligt temperament. De anpassar sig lätt i olika miljöer. Hunden ”känner lätt av” både människor och fyrbenta individer. Att lära en tsvetnaya bolonka är lätt, den utför ganska fort de saker man visat. En tsvetnaya bolonka trivs bäst i kretsen av familjen/ ägaren, och vill gärna vara den till lags. Hunden kan bli mycket gammal som de flesta småhundar.

Hälsostatus
Det finns få hundar i Sverige vilket gör det svårt att få kännedom om rasens eventuella sjukdomar.

Storlek och utseende
Tsvetnaya bolonka är en liten och kompakt hund som är längre i kroppen än vad den är hög. Dess mankhöjd är maximalt 26 cm och det gäller både för tikar och hanar. Ordet bolonka betyder ”knähund” och därför bör den vara liten i formatet. Dess vikt är ca 3-4 kg. Rasens robusta konstruktion gör att den ofta är tyngre än vad man kan tro. Pälsen är elegant och pälsrik. Den kan många olika färger på pälsen, utom fläckig och helvit. Den får gärna ha en vit fläck på bröstet och även på tårna. Den ska ha en lång, silkig päls eller vågig sådan. Stora lockar är att föredra. Det är viktigt att färgen är klar och att pälsen är tjock såsom underullen. Tsvetnaya bolonka fäller inte men den behöver en regelbunden pälsvård. Tsvetnaya bolonka är förutom i hemlandet Ryssland och en del nordiska länder såsom i Sverige, godkänd som ras. I dessa länder har man också utställningsrättigheter.

 

 

*Denna hundrasbeskrivning är framtagen med hjälp av Svenska Kennelklubben och med deras tillstånd.
 

 

Visa att du gillar oss
Hoppa till verktygsfältet