Senaste nyheter
Hem / Hundraser – grupp 9 / Russkiy Toy

Russkiy Toy

Russkiy toy har sitt ursprung från hunden Chiki som föddes i Moskva 1958. Chiki var en variant av långhårig terrier. Den fick namnet moskvadvärgterrier. Man använde hundarna  som sällskap till adelsdamer på de ryska godsen och för att fånga möss och råttor. De användes också som ”ringklockor” på de ryska godsen. 1988 gav landet ut en ny rasstandard där de två hårlagen ingick.  Sedan 2006 är den godkänd av den Svenska Kennelklubben och fick först då namnet russkiy toy. Russkiy Toy

 

Användningsområde
Russkiy toy är en sällskaplig ras som gärna hänger med på olika äventyr. De är raska och läraktiga och passar bra till olika slags hundsporter, som t.ex. lydnad, freestyle, agility och spår. Russkiy toy gillar att röra på sig, men kopplar gärna av i soffan med familjen efteråt. Rasen är mycket social och söker gärna kontakt med både andra hundar och människor. P.g.a. dess ringa storlek bör den inte leka med stora hundar då det lätt kan ske olyckor.

Hälsostatus

Russkiy toy är en  frisk ras. Det kan vara bra att vara observant på att alla valptänder tappas. Rasen kan drabbas av tandsten. Rasen ingår i Svenska Kennelklubbens hälsoprogram avseende patella (lösa knäleder).

Utseende/skötsel
Rasen finns som både långhårig och korthårig. Det som kännetecknar den långhåriga varianten är att den har långa fransar på öron, tassar och svans. Den korthåriga varianten har en kort och slät päls. Färgen är svart, brun eller blå med tanteckning. Även rött i alla nyanser med eller utan svarta eller bruna hårspetsar. Mankhöjd för både hanar och tikar är mellan 20-28 cm och vikten får inte vara mer än 3 kg. Russkiy toy kräver lite pälsvård.
 
 

 

 

 

*Denna hundrasbeskrivning är framtagen med hjälp av Svenska Kennelklubben och med deras tillstånd.

 

Visa att du gillar oss
Hoppa till verktygsfältet