Senaste nyheter
Hem / Hundraser – grupp 9 / Tibetansk terrier

Tibetansk terrier

Denna ras har sitt ursprung i Tibet som namnet antyder. Redan då var den en uppskattad sällskapshund, men var också en arbetande hund. I England etablerades rasen i början av 1930-talet och kom till Sverige först 1958. Den fungerade som vakthund om någon okänd närmade sig, men den skulle hålla sig till att varna men inte ingripa. Tibetansk terrier arbetade med att samla ihop fåren och att driva dem. Idag har den utvecklats till en smart hund som tar egna slutsatser.

Användningsområde

Tibetansk terrier är först och främst en sällskapshund. Rasen är känslig och villig att vara till lags. Det är viktigt att man är konsekvent och inte hårdhänt, när man uppfostrar den. Det är en glad och aktiv och intelligent ras som kan uppfattas om valpig fastän den är vuxen.

Hälsostatus
Det är inte ovanligt att denna ras lever upp till 15-16 års ålder eftersom de är både sunda och friska. De är ofta aktiva i hög ålder. Rassjukdomar som förekommer inom rasen är PRA och linsluxation (ögonsjukdomar) förekommer och det är viktigt att avelsdjuren ögonundersöks regelbundet. Vid valpköp kontrollera att föräldrarna är ögonundersökta inom ett år före parningen HD (höftledsdysplasi) och PNP (njursjukdom) förekommer.

Utseende/skötsel
Pälsen hos den vuxna hunden består av underull och täckhår. Samtidigt som vuxenpälsen börjar växa ut, måste man utföra en regelbunden pälsvård. Då hundar som har en riklig päls, fordrar mycket arbete, är tibetansk terrier inget undantag. Att vänja hunden från början med att bli borstad, badad och fönad, är nödvändigt för att undvika framtida strider.

 

 

*Denna hundrasbeskrivning är framtagen med hjälp av Svenska Kennelklubben och med deras tillstånd.
 

 

 

 

Visa att du gillar oss

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet