Senaste nyheter
Hem / Hundraser och hundgrupper

Hundraser och hundgrupper

Här kan du hitta många av de hundraser som är registrerade och godkända av Svenska Kennelklubben. Är du en fartfylld person som älskar att spendera flera timmar i skog och mark? Söker du en sällskapshund med lagom aktivitetsnivå? Eller har du alltid drömt om att börja med någon form av hundsport. Det finns hundraser som passar för de flesta ändamålen. Här kan du läsa om olika egenskaper bland de olika raserna och se vilka raser som passar din personlighet och dina förutsättningar bäst. Våra hundrasbeskrivningar är framtagna med hjälp och tillstånd av Svenska Kennelklubbens material samt baserad på uppfödares erfarenhet om rasen.

Grupp 1 – vall-, boskaps- och herdehundar   
schäferI denna grupp ingår hundraser som ursprungligen använts för att valla eller vakta får och nötboskap. Flera av dessa raser är idag populära som brukshundar b.l.a  inom polis och militär. Vissa används numera mest som sällskap medan andra raser fortfarande har sina ursprungliga uppgifter kvar.

Se efter vilka raser som ingår i denna grupp

 


Grupp 2 – schnauzer, pinscher, molosser, bergshundar och sennenhundar   

affenpincherI denna grupp ingår  en hel del hundraser. Från den vaksamma lilla affenpinschern till den stora jättelika grand danois. Många raser denna grupp används fortfarande som vakt- och herdehundar. I gruppen finns också boskapshundar och gårdshundar som några av dem i dag är populära brukshundar.

Se efter vilka raser som ingår i denna grupp

 

 


Grupp 3 - har sitt ursprung i Storbritannien och många har en bakgrund som jakt- eller kamphund.

Boxer

I denna grupp har större delen av hundraserna  sitt ursprung i Storbritannien och togs fram för att jaga och döda mindre bytesdjur som råttor och rävar. Namnet terrier är franskt och betyder jord. Många terrierraser är döpta efter engelska grevskap.

Se efter vilka raser som ingår i denna grupp

p


Grupp 4 – taxar              

tax

Taxens ursprungsland är Tyskland och den är en av de mest mångsidiga och användbara jakthundsraserna.

Rasens särdrag och format är framavlat för att få en användbar grythund. Under 40-talet blev rådjuren allt fler och människan behövde små, långsamdrivande hundar och taxen har utvecklats till en populär ras att använda vid rådjursjakt.

Se efter vilka raser som ingår i denna grupp

 


Grupp 5 – spetsar och raser av urhundstyp.

samojedI denna grupp hittar du bl.a. polarspetsar samt de nordiska jaktspetsarna som används för jakt på bland annat älg, björn och skogsfågel. I gruppen finns även s.k. primitiva hundar och hundar av urhundstyp.

Se efter vilka raser som ingår i denna grupp


Grupp 6 – drivande hundar samt sök- och spårhundar 

Hundens namn Stall Mjösjös Fixa "Flisa" Ägare Tony Sparf & Anette Svärd Harbackens KennelI denna grupp finns drivande jakthundar och ett fåtal sök- och spårhundar. De flesta av raserna är utpräglade jakthundar och används beroende på storlek till jakt på t.ex. hare, räv och rådjur.
Med drivande hundar menas lösa hundar som med hjälp av drevskall driver viltet mot skytten.

Se efter vilka raser som ingår i denna grupp


Grupp 7 – stående fågelhundar

drent

 

 

 

 

 

Se efter vilka raser som ingår i denna grupp

 

Grupp 8 – stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar

Lagotto

I denna grupp finns till stor del stötande fågelhundar som söker i markvittringen och stöter upp fågeln för jägaren. Apporterande hundar söker och apporterar dödat och skadskjutet småvilt i vatten och på land. De apporterande hundarna är även värdefulla som eftersökshundar.

Se efter vilka raser som ingår i denna grupp


Grupp 9 – sällskapshundar

 

MopsI denna grupp finns hundar som är framtagna för sällskap och har sitt ursprung på vitt skilda platser. De flesta raserna i denna grupp har en sak gemensamt de är små och väldigt trevliga sällskapshundar.

 

 

 

Se efter vilka raser som ingår i denna grupp


Grupp 10 – vinthundar

unnamedDetta är en relativt liten grupp och här finns olika varianter av snabba jakthundar. Vinthundar används ursprungligen för hetsjakt där hunden själv, eller i flock, jagar ikapp bytet och lägger ner det. Idag används raserna till hundkapplöpning, men de flesta är sällskapshundar.

Se efter vilka raser som ingår i denna grupp

Visa att du gillar oss
Hoppa till verktygsfältet