Senaste nyheter
Hem / Hundraser GAMLA / Strävhårig foxterrier

Strävhårig foxterrier

Alla hundar av terriertyp användes i begynnelsen till rävjakt för foxterrier (fox=räv). Av de äldsta terriertyperna är strävhårig foxterrier äldst. Strävhårig foxterrier hade som uppgift att jaga räv ut från sitt gryt. Det vill säga, den användes som sprängare av rävens gryt. I början fäste man inget eller mycket litet avseende vid utseendet om den bara kunde fungera i jakt sammanhang. Den skulle emellertid vara tillräckligt vit i färgen för att lätt skilja sig från räven. I början fäste man mycket lite vid utseendet, utan mer om att den skulle fungera i jaktsammanhang. De två raserna blandades inbördes år 1876, då Engelska Kennelklubben började föra separata register. 1979 bildades strävhåriga Foxterrierklubben

Användningsområde
Strävhårig foxterrier älskar promenader och uppskattar andra aktiviteter med sin familj. Rasen är också läraktig och att arbeta mentalt är för en fox, spännande. Andra roliga sysselsättningar är agility och även spår. Att jaga solar på golvet eller ligga i soffan och mysa, gör den gärna. Strävhårig foxterrier vill gärna bestämma, så den måste därför fostras med en vänlig men bestämd hand. Strävhårig foxterrier är en smart, påhittig, alert och pigg hund.

Hälsostatus
Hos strävhårig foxterrier finns inga kända rassjukdomar. De uppnår ofta hög ålder.

Utseende och skötsel
Rasen har en päls som är sträv och dess färger är trefärgad vit, svart och brun. Kroppen är kvadratisk och den har långa ben. Mankhöjden hos hanarna är cirka 39 cm men hos tikarna är den något mindre. När man trimmar hunden regelbundet så fäller den inte. Att trimma hunden betyder att man ”drar av pälsen”, när den är mogen och ny päls växer ut. För att få pälsen silkesmjuk, klipper man den så att den tappar sina färger och sin sträva struktur som står emot väta och smuts. Man kan fråga sin uppfödare om råd när pälsen ska trimmas eller lämna hunden till en som kan trimma. Pälsen bör också kammas en gång i veckan. Strävhårig foxterrier är en rolig hund som gör dig glad.

 

 

 

 

 

 

Visa att du gillar oss
Hoppa till verktygsfältet