Senaste nyheter
Hem / Gnagare / Husdjursmässan 2013

Husdjursmässan 2013

För den som funderar på att skaffa ett husdjur, är ett besök på husdjursmässan väl värt. Under samma tak ryms en stor variation av olika djurarter. Som besökare är husdjursmässan ett ypperligt tillfälle att uppleva olika djurarter och kunna ställa frågor till utställarna, som har stor kunskap om sin egen djurart.

Husdjursmässan pågick från 3e till 6e januari för 25e året i rad och besöktes av 14 182 personer. Många var väldigt fascinerade av Stockholms Herpetologiska förenings monter där man kunde titta på  olika reptiler och  låta sig fotas med en orm runt halsen.
Husdjursmässan

Husdjursmässan

För den som ville bekanta sig med dvärghamstrar fanns det små klapphagar. Möjlighet gavs också att hålla i en dvärghamster för den som önskade.
Husdjursmässan

Svenska illervänner bjöd på fartfyllt illerrally!

Nytt för i år var de amerikanska miniatyrhästarna som Svenska Miniatyrhästföreningen visade upp. Amerikanska minityrhästar är allsidiga kompisar i utställning, körning, hoppning och agility. De passar bra för den som vill hålla på med hästar, men som kanske inte kan eller vill rida.
Husdjursmässan

Husdjursmässan

Kaninhoppning är en rolig sport som passar alla åldrar.

Det bjöds på fårklippning och alla var välkomna in till fårhagen för att klappa fåren.

Det fanns inte bara djur på mässan, även företag visade upp sina produkter eller kampanjer.  Lantmännen Doggy var där och pratade om sin kampanj Katt hjälper katt, som är ett samarbete mellan Tetrapack och deras varumärke Mjau.
hund

Katt hjälper katt kampanjen startade i oktober 2012. Idén uppkom genom att de visste att populationen av tigrar minskar kraftigt, det finns endast 3200 vilda tigrar kvar i världen. Katt hjälper katt samlar in pengar till förmån för världsnatur fonden WWF. Pengarna samlas in genom en så kallad tigerbox (fyra tetrapack kattmat från Mjau),  där två kronor för varje såld box går till insamlingen.
tigerbox
Man även bidra med att bli tigerfadder och betala in en summa varje månad som går till tigrarna, samt att man kan skänka pengar via sms. All information om hur du blir tigerfadder hittar du på deras facebook sida Facebook.com/katthjalperkatt
tiger och katt
Pengarna som samlas in går åt till att säkerställa reservat, utbilda folk i byarna,  i de områden tigern finns och anställa parkvakter som skyddar tigrarna från tjuvskyttar.

Djurambulansen i Stockholm fanns där för att visa upp sin verksamhet.
djurambulansen

-Vi är här på Husdjursmässan för att visa upp oss och informera om vår verksamhet, berättar ambulansförare Frida Andersson. Vi har funnits sedan första oktober 2012 och arbetar i hela Stockholms län, 24 timmar om dygnet.

Djurambulansen Stockholm är en ideell förening som idag drivs av 27 volontärer – där målsättningen är att hjälpa djur och djurägare. Föreningen är helt beroende av bidrag, medlemsavgifter och sponsorer. Tankarna om verksamheten startade i januari 2012 och under sommaren kunde en begagnad ambulans köpas in för sponsorpengar. Idag är den ombyggd för djursjukvård.

I verksamhetsområdet ingår att transportera akuta eller planerade transporter till veterinär eller djursjukhus dygnet runt. Att hjälpa till där ett djur har upphittats utan ägare. Att kunna hjälpa allt från smådjur till hästar.

En jourtelefon som delas mellan volontärerna – en del är lediga på helgerna, en del jobbar skift, en del är pensionärer, gör att man pusslar ihop och kan vara tillgänglig dygnets 24 timmar.

Volontären startar med en kurs i första hjälpen. Viktigt är också att kunna ´ta folk´- det är ju i de flesta fall en människa bredvid ett djur.

Frida berättar att hon alltid varit intresserad av djur och är utbildad djurskötare. På frågan om hur det är att komma till en olycksplats svarar hon- jag tänker att jag måste vara proffsig och göra jobbet på bästa sätt!

 

Heidi Purmonen

heidi@vimeddjur.se

Visa att du gillar oss

Om heidi

Kolla in detta också :)

Ekorren i svenska skogar

Ekorren – en akrobat i skogen

  Vår svenska ekorre har det vetenskapliga namnet Sciurus vulgaris. Sciurus är släktnamnet och betyder ”han som skuggar …

Hoppa till verktygsfältet