Senaste nyheter
Hem / Hund / Hyresvärd kan inte förbjuda dig att ha husdjur

Hyresvärd kan inte förbjuda dig att ha husdjur

Visste du att en hyresvärd inte kan förbjuda dig att ha husdjur? Du behöver heller inte fråga hyresvärden om lov att skaffa husdjur. Vi ringde upp hyresgästföreningen för att reda ut hur hyreslagen ser ut.

Vissa hyresvärdar kan försöka skriva i avtalet att det är förbjudet med husdjur men trots det får man faktiskt ha det. Endast om det föreligger sakliga skäl kan en hyresvärd förbjuda husdjur, som t.e.x  när hyreshuset är allergi anpassat .
En del hyresvärdar kan skriva in en regel att man ej får ha så kallad kamphund. Men ägare till s.k. kamphundsraser kan pusta ut, enligt hyresgästlagen får inte hyresvärden förbjuda kamphundar i sina hyreshus. Går man till hyresnämnden och provar det emot lagen, så har hyresvärden ingen rätt att förbjuda kamphundar.
Hyresvärd kan inte förbjuda dig att ha husdjur
Men du som matte eller husse har alltid ansvar över ditt djur så att det inte smutsar ner eller skadar lägenheten. Orsakar ditt djur skador på lägenheten kan du bli ersättningsskyldig.

Läs även  En äkta pitbull

Heidi Purmonen
heidi@vimeddjur.se

Visa att du gillar oss

Om heidi

Kolla in detta också :)

Annons: Djurförsäkring – en tryggare framtid för dig och ditt djur

Annons Det finns många sätt du kan ta hand om och bevaka ditt husdjur på, …

17 kommentarer

 1. Okej, fast nu argumenterar ni ju bara tillbaka? Var är bevisen på att det faktiskt är så? Lite tydligare källhänvisningar på vad som gäller borde väl vara bättre.
  De flesta hyresvärdarna och bostadsrättsföreningarna skriver oftast in det som gäller i grundlagen i kontrakten.

 2. Jaha??? Å Vilka raser anser ni är en kamphund? Min är en amstaff/pitbull. Hon är ingen kamphund. Grannens pudel är en kamphund. Aggresiv till max. Hugger mot barn. Tanten sitter på bron å trissar hunden till att hugga.

  • Citerar ur deras artikel som handlar om etologen och kamphundsexperten Irene Westerholm. ”Raser som tillhör kamphunden är Staffordshire Bullterrier, American Pit Bull Terrier (Pitbull), American Staffordshire Terrier, engelsk bullterrier, miniatyr terrier och American Bully.”

   De alltså hundraser som från början avlats till kamp men som numera är härliga familjehundar men de räknas fortfarande in bland kamphundsraserna precis som det finns vakthundar, draghundar, vallhundar ect.

   Läs mer här om kamphundsraserna: http://vimeddjur.se/?p=10936

 3. Finns inget som heter kamphund heter patetiska hund ägare som hetsar hundar att slåss och for The record mest hund bett i detta land görs av labrador golden och collie kamphund vilket skitsnack

  • Hej Jörgen!

   Det finns ett par raser som man brukar säga tillhör kamphundsraserna och jag citerar från Vimeddjurs artikel, En äkta pitbull: ”Raser som tillhör kamphunden är Staffordshire Bullterrier, American Pit Bull Terrier (Pitbull), American Staffordshire Terrier, engelsk bullterrier, miniatyr terrier och American Bully”.

   Detta är alltså hundar som från början avlats till kamp men som numera är härliga familjehundar men de tillhör ändå kategorin kamphund precis som det finns vakthundar, jakthundar, draghundar osv.

   Det betyder absolut inte att de är aggressiva och skulle bita människor så statistiken du nämner kan självklart stämma. Kan heller inte se någonstans i texten att kamphundar benämns som aggressiva. Har själv en Pitbull och jag ser inget konstigt i att kalla henne kamphund då hon faktiskt tillhör den kategorin.

   Läs mer i artikeln här: http://vimeddjur.se/?p=10936

 4. Hur fungerar det då med akvarium, undrar jag? Tänkte i och med att dom kan gå sönder osv….?

 5. Jag gissar att vi egentligen pratar om sällskapsdjur här eller är det verkligen husdjur vi pratar om? Det är alltså fritt fram för mig att ha två kor och en gris hemma i lägenheten? Skulle i och för sig vara rätt mysigt.

  • Enligt Nationalencyklopedin så räknas katt och hund inte enbart som sällskapsdjur. Därför har de nog valt att skriva husdjur. Skulle tro att det är andra lagar som träder in om du försöker ha en ko i lägenheten.

 6. Istället för att skriva kamphund kan man skriva muskelhund.

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet