Senaste nyheter
Hem / Övrigt / ID-märk din katt!

ID-märk din katt!

Vimeddjur har fått följa med den licensierade chipmärkaren Elise för att chipmärka en kull kattungar som bor i ett jourhem.
chipmärkning

Elise förklarar hur en chipmärkning går till.

-När man skall chipmärka är det viktigt att kolla så det finns ett chip i chipmärkaren, det gör man genom att dra chipläsaren över chipmärkaren. Kontrollera sedan chipnumret mot nummerlapparna som finns med så att det är samma nummer. Kontrollera också att katten inte är chipmärkt sen tidigare. När chipningen är utförd, läs av med chipläsaren så att det fungerar.
Chipmärkaren fungerar som en spruta, den är vass längst ut. När man skall börja chipmärka så tar man tag i nackskinnet och torkar av med klorhexedin eller asolsprit för att undvika infektion.
chipmärkning
När man tagit av locket på chipmärkaren så får man absolut inte nudda spetsen eftersom den sen trycks in under huden på katten. Man trycker in spetsen på sprutan under kattens hud.  När nålen är innanför i skinnet då trycker man till, inuti sprutan finns det ett chip som sprutas in. Sen byter du grepp och håller i skinnet samtidigt som du tar ut sprutan, på det viset nyper man fast chipet så det inte följer med ut.
chipmärkning

När man chipmärker katter så behöver man inte söva dom eftersom det går så fort och smidigt. Förutom chipmärkning kan man även ID-märka katten genom en tatuering i örat, detta görs till exempel i samband med kastrering när katten redan är sövd. Att chipmärka sin katt hos en veterinärklinik kostar ca 300-500 kr. En tatuering i örat kan kosta från ca 0-300 kr i samband med annan åtgärd där katten redan är sövd.

Man utbildar sig till chipmärkare hos SLU(Sveriges lantbruksuniversitet). Kursen är på en dag och finns i Uppsala. Efter kursen får man ett certifikat och får tillstånd att chipmärka både katter och hundar. Det är bara licensierade chipmärkare som får beställa chip.

Alla som vill får utbilda sig till chipmärkare, det kan till exempel vara katthemspersonal eller uppfödare som går kursen. Veterinärer och djursjukskötare får lära sig att chipmärka i sina utbildningar.

När det gäller chipmärkning på katthemmen så chipmärker en del katthem  sina katter själva om de har någon som är utbildad andra har samarbete med någon veterinär som chipmärker.

chiplasare
Chipläsare

Det är väldigt bra om katthemmen har egen chipläsare så de fort kan kolla av om katterna de får in är chipmärkta. Det finns dock ingen lag på att katthemmen måste ha chipläsare eftersom det inte finns någon lag på att katter skall ID-märkas.

Veterinärkliniker och Polisen har chipläsare, så de snabbt kan kolla av om djuret de fått in är chipmärkt.

När man chipmärker är det jätteviktigt att skicka in pappret man får av veterinären eller chipmärkaren, så att chipnumret blir registrerat hos Svenska kennelklubben eller Sverak. Beroende på vem av dem man väljer att lista sin katt hos. Om katten försvinner är det mycket lättare att återfå sin katt om den är ID-märkt. Då kan upphittaren lätt hitta kattens ägaren genom att söka på ID-numret. När man skickar in pappret till Svenska kennelklubben eller Sverak får man en bekräftelse på att katten är registrerad. Det kan ta någon vecka. Har man inte fått någon bekräftelse bör man kolla upp så att katten verkligen blivit registrerad.

Författare: Heidi Purmonen

heidi@vimeddjur.se

 

Visa att du gillar oss

Om heidi

Kolla in detta också :)

Kursserie om marsvin

Mia Winge – grundare av Marsvinshjälpen bjuder här på första avsnittet i hennes nätbaserade kursserie. …

En kommentar

  1. Pingback: Mångsidigt arbete

Hoppa till verktygsfältet