Senaste nyheter
Hem / Gnagare / Kaniner / Ska du ställa ut din kanin på kaninutställning?

Ska du ställa ut din kanin på kaninutställning?

Sanna Snaula Storm är Vice Kommissarie Landsutställningen 2014. Vi passar på att ställa några frågor till henne innan fredag, då den Nordiska kaninutställningen börjar. Har du planer på att ställa ut din kanin på kaninutställning? Här får du tips om hur du bäst förbereder dig, vad du ska tänka på under dagen samt berättar hur en kaninutställning går till.

kaninutställning

Vad ska man tänka på att kontrollera på kaninen innan utställningsdagen och t.e.x en bra kom ihåg att ta med lista?

Redan när man anmäler sin kanin till en utställning gäller det att börja förbereda kaninen. På kaninutställningen kommer domaren att kontrollera kaninens vikt, päls, kropp och allmän kondition. Därför är det bra att i god tid börja se över kaninens vikt, man kanske kan justera fodergivan om kaninen är för lätt eller för tung mot vad rasstandarden säger. När utställningen börjar närma sig mer kan man några dagar innan börja se över kaninens klor som ska vara klippta, att tassarna är rena och att den följer sin rasstandard. Vissa raser behöver trimmas mer inför en kaninutställning än andra raser. Mitt tips till den som känner sig osäker är att alltid läsa rasstandarden noga eller fråga en erfaren uppfödare om tips och råd hur man förbereder just sin ras bäst inför en utställning.

Hur går det till när en kanin blir bedömd?

Kaninen ska sitta i sitt utställningsfack under hela utställningsdagen. Det kommer sedan utsedda funktionärer, eller bärare som man brukar kalla det, och bär fram kaninen till vågen där man kontrollerar dess vikt och sedan bärs den fram till domaren. Sedan gör domaren sin bedömning av kaninen och bäraren bär tillbaka kaninen till sitt utställningsfack. Bedömningskortet sätts sedan upp på buren när sekretariatet fört in poängen i datorn.

Hur vistats kaninen under utställningsdagen?

Kaninerna är i sina utställningsfack.

Varför får man inte ta ut kaninen under dagen? Man får givetvis ta ut sin kanin för att kontrollera att den inte tuffsat till sig inför bedömningen. Men kaninerna bör inte lämna utställningsburen eftersom om den saknas när bärarna ska hämta den riskerar den att missa sin bedömning.

Vad tittar domaren på?

Domaren utgår från en rasstandard kallas ”Nordisk kaninstandard”. Där i finns alla godkända raser i norden. I den står hur varje ras ska se ut, vad den ska väga och vilka färger den är godkänd i. Domaren utgår från vad standarden säger och gör sedan en bedömning där de kollar på bland annat färg, pälskvalité, pälsens täthet, kroppsform och renlighet. Sen finns det vissa punkter som varierar från ras till ras. Till exempel bedömer man manen på Lejonhuvad kanin och Lejonhuvad Dvärgbädur och ullens kvalité på en angora.

Vilka klasser bedöms vanligen?

Klass A (vuxna kaniner) och klass B (ungdjur) är vanligast.

Vad behöver man tänka på innan anmälningen?

Innan man anmäler sin kanin till en kaninutställning bör man kontrollera att den följer sin rasstandard så bra som möjligt och inte har några diskvalificerande fel.

Hur många dagar pågår en kaninutställning?

Vanligast är att en utställning pågår över bara en dag. Från ca 09.00 på morgonen till ca 15.00 på eftermiddagen. Det finns även tvådagars- och tredagarsutställning men det är ovanligt.

Tar man med sig kaninen hem under natten?

När det är en flerdagars utställning stannar kaninerna över natten i sina utställningsburar.

Hur gammal måste man vara för att ställa ut på kaninutställning – hur gammal ska kaninen vara?

Som utställare måste man vara minst 7 år gammal innan man får gå med i Sveriges kaninavlares riksförbund. Kaninen måste vara minst 4 månader på utställningsdagen.

Vad betyder särbedömning av domaren?

När man har särbedömning betyder det att man har flera kaniner på samma poäng som tävlar om 1 pris. Då måste domaren eller domarna utse vilken av kaninerna som är vackrast.

Hur går keldjurs bedömningen till? Är den uppdelad i olika klasser?

Keldjurs bedömningen är i enbart 1 klass. Alla kaniner är välkomna bara de är över 4 månader gamla. Det betyder att även kaniner utan stamtavla kan ställas ut så de kan vara både av blandras och icke godkänd färg. I keldjursbedömningen sitter kaninerna inte i utställningsfack utan man har sin kanin i sin egen transportlåda och bär själv fram den till domaren. Sen tittar domaren på kaninens renlighet, kondition och temperament innan man får stoppa tillbaka den i sin transportlåda.

Se olika kaninraser och färger här

Program för fredagens utställning

Maria Fabach

maria@vimeddjur.se

Visa att du gillar oss

Om

Kolla in detta också :)

Kaninens sjukdomar

Kaninens sjukdomar kan till exempel vara problem med tänder som växer sig för långa och …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet