Senaste nyheter
Hem / Gnagare / Ditt kaninköp

Ditt kaninköp

Ett kaninköp innebär ett stort ansvar. En ny familjemedlem  som kräver skötsel, omvårdnad och kärlek  i många år framöver.  

Första frågan du bör ställa dig är vad syftet är med ditt kaninköp. Har du tänkt att ställa ut? Finns tankar att eventuellt avla på din kanin? Eller är den tänkt som sällskap? En kanin är ett bra sällskapsdjur för barn, men de är självständiga individer som inte alltid tycker om att bäras runt på. Deras självständighet kan jämföras lite med kattens. Det är kaninen som kommer till dig när den vill gosa och mysa.

Bur och inredning

Jordbruksverket bestämmer vilka mått kaninburen ska ha, och måtten varierar beroende på om du har en eller flera kaniner. Fri tillgång till vatten i en vattenflaska ska kaninen alltid ha, liksom en keramikskål för torrfoder. Botten kan bestå av kutterspån eller tidningspapper. Det finns kanintoaletter med särskilt strö, så att buren blir lätt att hålla ren. En mineral sten bör finnas i varje kaninbur.

Foder

Kaninen ska för matsmältningens skull alltid ha tillgång till hö, även under sommartid då den äter gräs. Annars kan den få diarré. Som torrfoder räcker pellets utmärkt. Bra pellets ska innehålla 10,3 MJ/KG energi och 80 procent SRP (smältbart råprotein). Många kaninblandningar innehåller för mycket fett, vilket kan leda till övervikt. Ge gärna grönsaker – morötter, sallad, gurka – varje dag, dock med måtta. För stora mängder kan även det orsaka diarré, vilket är en av de vanligaste dödsorsakerna hos kaninen. Frukt kan du ge som godis då och då.

Hona eller hane

En han kanin är oftast jämnare i temperamentet än en hon kanin. Nackdelen är att den vill markera sitt revir överallt. Detta kan åtgärdas genom kastrering.

Honor boar varje vår, oavsett om hon är dräktig eller inte. Hon krafsar ihärdigt runt i hörn och sliter av sig pälsen.

Väljer du att ha två kaniner är en hona och en kastrerad hane den optimala lösningen. Två honor kan också gå bra; extra bra om de har fått växa upp tillsammans. Eller så kan man låta den ena kaninen bli vuxen och sedan skaffa en unge.

Skötsel

Vissa kaniner kräver pälsvård, andra inte. Alla kaniner behöver få klorna klippta. Även tänderna måste ses över regelbundet, så att de inte växer sig för långa. Detta är tyvärr ett problem vissa kaniner återkommande drabbas av.

Buren ska rengöras ordentligt en gång per vecka. Ta ut din kanin och låt den springa fritt så ofta du kan!

Visa att du gillar oss

Om

Kolla in detta också :)

Frost hittades ute i kylan – då ryckte djurpatrullen in

Djurpatrullen är en nystartad organisation som hjälper till att förena bortsprungna djur med sina ägare. Organisationen …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet