Senaste nyheter
Hem / Fåglar / Kanariefågeln från Kanarieöarna

Kanariefågeln från Kanarieöarna

kanariefågeln

Kanariefågeln härstammar ursprungligen från Kanarieöarna, men finns också på Madeira och Azorerna. Den vilda kanariefågeln är ca 12 cm lång. Det är främst för kanariefågelns sång som den gjort sig så populär som husdjur. Kanske har du hört att kanariehanen sjunger bättre ensam? Även om det kanske ligger lite sanning i det trivs kanariefågeln bäst i flock. De går bra ihop med andra finkar, undulater och nymfparakiter. Planerar du att köpa ett kanariepar brukar det fungera bäst att skaffa hanen först och honan lite senare.

På burens botten ska det finnas fågelsand eller bursandspapper. Servera vatten ur en vattenautomat av hygieniska skäl. Vattenautomaten bör bytas dagligen. I buren ska det finnas sittpinnar och  leksaker att aktivera sig med.

Kanariefåglar äter frön exempelvis hirs, men också frukt och grönt. Ge hirskolvar för att öka fågelns stimulans. En kalksten tillgodoser kalkbehovet.  Bästa fröblandningen hittar du i zoohandeln.

Sittpinnar placeras ej över vatten och foderskålar, då det kan komma spillning i mat och dryck.

En kanariefågel ruvar i 14 dagar och lägger ca 4 ägg. Efter ca två veckor är ungarna flygfärdiga.

Under häckningen i det fria är även insekter en del av födan. En kanariefågel kan leva 8?14 år om den får vara frisk. De kan ha känsliga magar och päron kan ge dem lös mage. En vanlig åkomma hos fågeln är fjädercysta. Svullnad uppstår då en fjäder inte växer ut som den ska.

Visa att du gillar oss

Om

Kolla in detta också :)

Papegojor träffas i Hagaparken

I lördags hade Sveriges Tamfågelförening utomhusträff i Hagaparken. Papegojor, finkar och undulater var där med …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet