Senaste nyheter
Hem / Gnagare / Kanin / Kaninburen

Kaninburen

En kanin behöver utrymme, stimulans och möjlighet att tillfredsställa sitt grävbehov. Det finns många olika sätt att inreda en kaninbur. Här får du några tips på vägen.

Jordbruksverket har satt upp regler för vad som gäller som minsta yta på kaninbur.

Godkända måtten för kaniner är:
Under 3 kg: 0,5 kvm. Bredd: Minst 50 cm. Höjd: Minst 50 cm
3-5 kg: 0,7 kvm. Bredd: Minst 60 cm. Höjd: Minst 60 cm
5 kg eller mer: 0,9 kvm. Bredd: Minst 70 cm. Höjd: Minst 70cm. Ju större bur man har till sin kanin, desto bättre kommer den att trivas och må bra. Buren bör placerad på en dragfri plats i hemmet gärna i ett rum där övriga familjemedlemmar vistas mycket, så att kaninen vänjer sig vid olika slags ljud, rörelser och får mycket sällskap.
Buren bör inte heller vara placerad i direkt solljus, då det inte är hälsosamt för kaniner.

Väljer man att ha sin kanin boende ute är burens placering viktig. Buren bör stå en bra bit upp, skyddad från katter, rävar och andra faror. Kaninburen bör ha tre väggar, så att kaninen är skyddad mot regn, blåsväder och snöstorm. Om kaninen ska bo ute året bör den ha ett  vindtätt hus inne i kaninburen. Fyll huset med halm.  En kanin måste vänja sig vid kallare temperaturer, därför bör den flytta ut någon gång under sommaren så att den hinner bygga på sig en riklig vinterpäls, då kommer kaninen lättare att klara vintern.

Kaninburen

Inredning av buren

I kaninburen bör det finnas en sitthylla eller ett hus, som fungerar som sitthylla. Väljer man att ha en höhäck, bör den placeras på utsidan av buren så att kaninen inte kan hoppa in i den och fastna. Man kan också ha en höhäck med lock placerad på insidan.

Kaninburen
Höhäck

Kaninburen

Mest naturligt för kaniner är att få höet i en hög på burgolvet, men det är då viktigt att byta ut höet ofta, för det kan lätt bli nedtrampat eller nerkissat annars.

Det finns ett stort utbud av matskålar. Tänk på att den ska vara lätt att göra ren. Vattenflaska eller en skål med vatten – det väljer du själv. Har man kaninen ute året om är vattenskål att föredra då vattnet fryser snabbt i flaskan på vintern och även i pipen och då får inte kaninen i sig något vatten.

Alla väljer inte att ha sin kanin i bur. Numera finns praktiska kanintoaletter ute på marknaden. Man ha kutterpån eller alspån i kaninens bur. Det är viket din kanin föredrar. Kaniner är renliga djur och blir lätt rumsrena. De gör gärna sina behov i samma hörna. Även om du väljer att ha din kanin i bur kan en kanintoalett vara att föredra, då det blir lättare att hålla buren ren. I regel blir kaniner rumsrena av sig själva, annars kan man lägga lite av kaninens bajs i kanintoaletten för att visa att det är där den ska utföra det. Även ha toaletten i den hörna som kaninen har valt ut som sin hörna, det gör det också lättare att få dem rumsrena. Övning ger färdighet.

Flera allergiker som bytt från vanligt burspån till alspån upplever att de tål kaninen bättre inomhus.

Saltstenar rekommenderas inte till kaniner. Det kan ge njurproblem och urinsten. Mineral & kalksten är inte heller lämpligt eller nödvändigt att ha i kaninburen.

Burens underlag

Det vanligaste underlaget som används i kaninburen är kutterspån. Kutterspån har bra uppsugningsförmåga. De dammar i regel en hel del, ett tips är att lägga på lite halm över för att dämpa.

Easyströ är ett strö som också fungerar till kaniner. Är mjukt och dammar knappt. Finns i lite mindre balar att köpa. Lättstädat och bra uppsugningsförmåga.

Torv är bra sommartid, svalkande och minskar t.ex risken för fluglarver i buren. Rekommenderas inte inomhus för att det kan bli ett tunt lager brunt damm av det på möbler. Bra uppsugningsförmåga och lättstädat. Förmultnar lätt i naturen.

Toa-lätt har bra uppsugningsförmåga och det är gjort av restfiber.Dammfritt och miljövänligt. Finns i de flesta matbutiker.

Lättströ/hampaströ dammar inte, är ekologiskt och har mycket bra uppsugningsförmåga. Finns bland annat på granngården att köpa.

Matta har vissa till sina kaniner, främst innekaniner. Går bra om kaninen är rumsren och inte har benägenhet att gnager på mattor. Men, ska man ha mattor i buren, krävs det att man har en låda i buren med något bra grävmaterial för att uppfylla kaninens grävbehov (om man inte har hage tillkopplad buren så att kaninen kan gräva där).
Alspån rekommenderas av flera allergiker som inte tål kutterspån. Det dammar inte och ska inte fastna i kaninens päls.

En kanin behöver få utlopp för sin energi, kunna röra sig bra i buren och ha bra med yta. har man två kaniner eller fler ihop, så är stora ytor ännu viktigare. Det är tillåtet att ha två kaniner på minsta tillåtna måtten för en kanin, ”men det är direkt olämpligt”.

kaninens bur

 

Frida Åkesson

info@vimeddjur.se

Tips på kaninbloggar:

Djurfamiljen

KaninenRex

Hogge

Join the Forum discussion on this post

Join the Forum discussion on this post

Visa att du gillar oss

Om

Kolla in detta också :)

Kursserie om marsvin

Mia Winge – grundare av Marsvinshjälpen bjuder här på första avsnittet i hennes nätbaserade kursserie. …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet