Senaste nyheter
Hem / Katt / Kattavel – vad kostar det egentligen?

Kattavel – vad kostar det egentligen?

Denna artikel vänder sig till dig som funderar på att köpa en raskatt som avelskatt. Här tar vi upp de kostnader som följer på vägen. Ända från köpet av honkatten till försäljning av kattungarna.
Kattungar med mamma

Vad kostar en raskatt?
Att köpa en honkatt med stamtavla kan variera i pris beroende på val av ras och hur meriterade föräldradjuren är.  En kattunge kan kosta mellan 7000–14000 kr. Vissa raser med sällsynta färger kan kosta ännu mer. Precis som när du köper hund så har olika raskatter olika temperament som du bör se över vad som passar dig.

Vaccinering och hälsokontroll
Att vaccinera din katt är otroligt viktigt även om katten har ett bra skydd från sin mamma. Du kanske ska ha din katt som innekatt, men den behöver ändå vaccineras. Man börjar med ett grundvaccin som efter 7-10 dagar upprepas. Därefter ges en spruta en gång om året. Vaccinationerna är för att undvika kattsnuva och kattpest. Det är olika hos olika veterinärer vad de kostar, men det brukar variera mellan 300-450 kronor. Sedan bör vissa kattraser gå igenom en hälsokontroll där vissa raskatter kontrolleras för att man ska kunna se om katten kan vara bärare av tillexempel av HCM. Katter som bär på HCM bör inte användas i avel. En HCM-scanning kostar cirka 1000-2000 kronor. Hos kattrasen Abessinier kan sjukdomen PRA förekomma, därför rekommenderar Absolut Kattklubb och Aby & Somaliringen att avelsdjur ska ögonspeglas.  Detta kostar cirka 790 kr.

Matkostnad för katten
Eftersom ingen kattunge är den andra lik, behöver den också olika näringsriktigt foder.  En katt behöver 41 olika näringsämnen. Om din växande kattunge är aktiv eller stillsam behöver den ha olika balans i sitt foder.  Det är viktigt att du ger din katt ett foder som är anpassat för dess ålder respektive storlek/egenskaper.  Ett foder för kattungar/växande katter måste innehålla en hög halt av protein som bygger upp kroppens muskulatur.  Katten behöver också viktiga mineraler som kalcium, fosfor, magnesium, zink och järn för att bygga upp tänderna. För att en katt ska få i sig rätt näring behöver den äta kött eller fisk som en del av dagsbehovet. För att din katt ska få i sig ett foder som hjälper katten när den växer bör det innehålla taurin som är viktigt för kattens syn och hjärta. Essentiella fettsyror och en speciell sorts A-vitamin är något som alla katter behöver. Din katt behöver lever, fisk och fiskolja vilka också innehåller vitamin A. Ett bra foder som innehåller alla dessa näringsämnen kan du kolla upp på nätet eller i en djuraffär. Priset varierar från ca 500 kronor och uppåt för en säck kattmat på ca 10 kg.

Sand och leksaker
Det finns en uppsjö av märken som har olika egenskaper. Att välja ett bra märke på sand behöver inte vara dyrare än ett märke som har ett mindre populärt namn. Det kan vara skönt att ha en sand som luktar så lite som möjligt, men det ska inte innehålla parfym, vilket kan ge katten allergier. Kanske vill du köpa leksaker till katten för att stimulera den. Många tygleksaker innehåller kattmynta vilket stimulerar luktsinnet på katten. Det finns en uppsjö av leksaker som möss och bollar. Katter älskar också ”dammråttor” och löv när de flyger omkring. Man kan också göra egna leksaker av t.ex. ett hopknycklat papper med en bit snöre.

Låna en avelshane
Om du ska para din katt så kan det vara bara att kika på meriter och att hanen är friskförklarad. Man behöver veta om den är vaccinerad och har HCM-scannats.  Att låna en hane kostar olika mycket beroende på ras och meritering. Man brukar betala en grundavgift och sedan en avgift för varje kattunge. Om du tillexempel har ska låna en avelshane kan priset ligga på cirka 1000 kronor i språngavgift och sedan cirka 1000-1500/kattunge.


Vad kostar det att vara medlem i en kattklubb?
För att kunna ansöka om stamnamn ska du vara medlem (huvudmedlem eller familjemedlem till en huvudmedlem) i en Sveraks-ansluten kattklubb. Att ansöka om stamnamn hos Sverak kostar 1500kr. Medlemsavgiften i en kattklubb kostar ca 400/är beroende vilken klubb du går med i.
Vad kostar det att ha kattungar?
Första fyra veckorna diar kattungarna. Efter de veckorna börjar man sakta introducerat t.ex. kokt fisk, köttfärs och mosad blötmat. När de sedan går över till torrfoder så börjar de sakta äta alltmer. På tolv veckor går det åt ungefär 10 kilo torrfoder åt fyra kattungar under resterande tiden hos uppfödaren. Naturligtvis en hel blötmat.

En seriös uppfödare lämnar ifrån sig sina kattungar grundvaccinerade, chipmärkta och veterinärbesiktade. Vad det gäller avmaskning går åsikterna isär. Ofta har veterinärkliniker ett fast paket med vaccinering, chipmärkning och besiktning. En veterinär brukar ta ca 800 -1000 kronor per kattunge för ett sådant paket.

 

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Katter får hjälp av World Animal Protection

Katter har varit människans följeslagare i århundraden och bara i Sverige finns det över en …

Hoppa till verktygsfältet