Senaste nyheter
Hem / Katt / Katten behöver klösa

Katten behöver klösa

En katt har olika behov som den behöver få uppfyllda för att må bra och ett av dem är att få klösa. Det finns flera olika anledningar till att katten behöver klösa.

 

En orsak är att den markerar revir. Katten har doftkörtlar i trampdynorna som sprider kattens lukt när den klöser.
Katten klöser  b.l.a för att rensa klorna från t.ex. ludd och rester av gamla klo delar. Kattens klor växer hela tiden och när katten klöser lossnar det yttersta lagret så den nya vassa klon kan titta fram.  På bakbenen kan katten inte klösa bort det översta lagret av klon, där biter de loss den i stället. Katten vill gärna kunna sträcka ut hela sin kroppslängd när den klöser för att kunna använda kroppsvikten till att trycka klorna hårt mot t.ex. klösträdet. Klorna är deras vapen och de vill gärna ha dem riktigt vassa.

klösa

Katten klöser för att hålla igång muskler och senor i tassarna så att det snabbt kan fälla ut klorna vid jakt eller när den snabbt behöver klättra upp i ett träd för att undkomma ett hot.

Katter kan även klösa när de blir exalterade och de visar gärna upp sig när de klöser för sin familj eller gäster. Även vid lek med kattkompisarna förekommer det att katterna klöser tillsammans och sen spurtar iväg i en vild lek. När en katt vill förvara sig använder den klorna och ibland även tänderna. Om man har blivit klöst av en katt så att det går hål, bör man rengöra såret med alsolsprit. Blir man biten av en katt så att det går hål, behöver man uppsöka vårdcentral för att få penicillin, då kattens mun har mycket bakterier.

Som kattägare är ett relativt stort och stabilt klösträd bra att ha för att skona möblerna, i alla fall om man har en innekatt.  Ju större och stadigare klösträdet är ju mer kommer katten vilja använda det både till att klösa, leka och sova på. Ställer du dessutom klösträdet vid fönstret blir det en perfekt spaningsplats.  Katter är sociala och vill gärna ha sitt klösträd i det rummet där familjen är mest. Det finns många variationer av klösbrädor för katter ute på marknaden -klätterställning, klöspelare, klösbrädor man kan sätta upp på väggen. Katter klöser också för att visa sina revir och för att stärka sin självkänsla, därför är det bra att ha någon form av klösbräda  i olika rum. Det minskar risken för att katten ska klösa på tapeter, soffor och dylikt. Placera gärna klösbrädan vid dörröppningen, eftersom det är där katten ofta tycker om att märka sitt revir. Ett bra tips om katten klöser på fel ställen, är att placera en klösbräda där katten brukar klösa, tex framför soffan.När katten sedan fått in beteendet att klösa på klösbrädan istället kan man flytta klösbrädan eller klösträdet en liten bit i taget närmare var man vill att den ska stå.

Katten i det vilda promenerar varje dag minst ett varv runt sitt revir. De markerar genom att lämna doftmärken, vilket de gör när de klöser.

klösa

Har katten börjat klösa på t.ex. soffan kan man spraya Feliway* på soffan, så katten känner sig tryggare och inte känner samma behov av att klösa där. När den klöser på klösträdet skall man berömma massor. Strö gärna lite torkad kattmynta på klösträdet så blir det ännu mer attraktivt för katten att klösa där.

*”Feliway® är en feromonlösning som är en syntetisk motsvarighet till kattens ansiktsferomon vilka katten använder för att markera inom sitt territorium. Detta skapar välbefinnande och lugn.”

Heidi Purmonen
heidi@vimeddjur.se

Visa att du gillar oss

Om heidi

Kolla in detta också :)

Katter får hjälp av World Animal Protection

Katter har varit människans följeslagare i århundraden och bara i Sverige finns det över en …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet