Senaste nyheter
Hem / Övrigt / Kattens beteende fascinerar människan

Kattens beteende fascinerar människan

Vad är det som gör att kattens beteende fascinerar människor? Att det blir en utmaning att förstå dess beteende och är svårare att tolka och läsa av än hundar?

Vi med djur har träffat Helena som driver företaget Kattkontakt. Hon är född och uppvuxen med hundar och var en riktig hundmänniska när hon var yngre. När hon var 18 år skaffade familjen sin första katt, Molly. Molly kom från en kull med kattungar som skulle avliva, men togs om hand av ett kattpensionat och familjen smälte för den lilla runda svarta kattungen, tog hem henne och därmed väcktes intresse för katter. Deras beteende är oerhört fascinerade, säger Helena. Ett år senare skaffade vi en katt till. Den här gången från Stockholms Katthem.  När jag sedan flyttade hemifrån fick de bo kvar i mitt föräldrahem.

Idag har Helena en huskatt på 5 år och ett Brittiskt korthår på 4 år. Till min huskatt var jag jourhem och han kom till oss genom en organisation som heter Akutgruppen. Akutgruppen fokuserar mycket på att ta hand om skygga katter och placerar ut dem i så kallade akuthem (jourhem), tills de är socialiserade och redo att flytta till ett alldeles eget hem. Det är oerhört givande att öppna sitt hem för en skygg katt och leka fram en relation med den – något jag varmt rekommenderar . Jag har varit jourhem till hemlösa katter under flera år och ca 15 katter har passerat hos mig genom åren. Min första katt hade blivit dumpad på Centralen på ett nattåg och hamnat på hittegodsavdelningen. Därefter kom han först till Akutgruppen och sedan till mig och min man. Min man övertalade mig att behålla honom och det ångrar jag inte idag.  Mitt brittiska korthår skulle ha hamnat i en källare i Tyskland som avelskatt, men vår f.d. granne övertalade oss att köpa honom.

Utbildning

Med kattintresset kom också intresset för kattens beteende och jag bestämde mig för att lära mig mer. Peter Neville, är en av världens främsta experter på katters beteende och är väldigt uppskattad. Han är lärare vid  COAPE (Centre of applied pet ethology, ungefär ”Center för tillämpad djuretologi”)  där jag läste en tio månader lång utbildning på distans. England är överlag mycket mer i framkant vad det gäller katters beteende och problem och de har flera kattbeteendevetare. I Sverige är okunskapen fortfarande ganska stor och det finns få experter.  Utbildningen har gett mig oerhört med kunskap, säger Helena. Efter avslutad utbildning erhöll jag en ”Advance award in Feline Behaviour and Cat/Owner relationship”.  Jag har också läst etologi (läran om djurens beteende), på högskolenivå i ett år.

Många kattägare har problem med kattens beteende. Exempel på vanliga förekommande problem kan vara att katten kissar på andra ställen än i lådan. Klöser på möbler, eller attackerar husse eller matte.

Tanken om ett eget företag föddes. Från början var det inget jag ville tjäna pengar på, men i takt med efterfrågan är det här inget som går att göra ideellt. Behovet av rådgivning är stort i Stockholm och jag får många mail.

Första uppdraget

Mitt första hembesök var intressant minns Helena. En familj hade redan en innekatt och hade börjat mata en hemlös katt på tomten. De hade byggt ett isolerat katthus i trädgården så att den nya katten hade någonstans att sova. Familjen ville att den skulle flytta in i bostadshuset och bli en familjemedlem och hoppades på att de båda katterna skulle bli vänner. Mitt uppdrag var att föra ihop katterna så att båda kunde bo i huset, berättar Helena.

Katterna blev hyfsat bra vänner, men innekatten som inte var av den dominanta typen, kände sig kuvad av den nyinflyttade katten och började återigen att kissa inne.

Jag lärde mig något väldigt viktigt på mitt första uppdrag. Vi måste lära oss att lyssna bättre på våra djur, uppmanar Helena. Största problemet är att ägarna förmänskligar djuret. Man måste lära sig att se till förutsättningarna. Även om man kunde lösa problemet, kanske resultatet inte blev helt lyckligt mellan de två katterna.Jag lyckades föra ihop dem utan att de bråkade med varandra, men jag kunde se att innekatten inte klarade av att dela sitt revir. Jag tittade på kattens vanor för att se om den var osäker –  som den här innekatten. Redan innan utekatten kom in i bilden  hade den utvecklat ett tvångsbeteende, den tiggde efter mat konstant och hade kissat utanför lådan tidigare.

En fråga Helena ofta får är: Min katt har börjat kissa i vår säng. Gör den det för att straffa oss?

Det är väldigt vanligt att kattägare tror det. De kanske har varit på semester och har haft kattvakt. När de kommer hem har katten kissat i husses och mattes säng. Men katten gör det inte för att straffa djurägaren  –  den gör det för att blanda sina lukter med djurägarens. Men det finns knep för att lösa det problemet, säger Helena hemlighetsfullt.

Helena pratar vidare om aggressionsproblem. Helena uppmanar sina kunder att göra en veterinärkontroll innan de påbörjar en konsultation och jag börjar en behandling, så att fysiska åkommor kan uteslutas. T.ex. om det är en katt som har tandproblem kan det göra den riktigt aggressiv. Du kan ju tänka dig själv, om du går runt och har ont i tänderna hela dagen –  hur glad känner du dig då? En katt som kissar utanför lådan kan ha en fysisk åkomma som orsakat det.

Men vad kan katters aggression mot människor på? Vissa katter har så enormt mycket överskottsenergi, så när ägaren kommer hem från arbetet ligger katten bakom dörren och lurpassar. Katten anfaller sedan husse eller matte och det kan utvecklas till en rolig lek för katten, men mindre rolig för ägaren. Den aggressionen går att lösa ganska lätt, säger Helena.

Även katter har bättre eller sämre dagar som vi människor. Det gäller att lära sig att se på sin katt om det är passande för en kelstund. Om katten spänner upp morhårskuddarna och spärrar upp pupillerna så de blir helt stora, är det tecken på att den blir arg.

Att katten viftar på svansen kan vara ett aggressionstecken, men det kan också vara ett tecken på obestämdhet. Det beror på om den piskar med svansen eller rör den fram och tillbaka. Gör den det förstnämnda är den arg.

Innekatter har ett visst beteende som kallas malande bettet och är en s.k. överslags handling. Den ser en fågel genom fönstret och vill så gärna fånga den så att den hackar tänder, den imiterar då det dödande bettet, berättar Helena.

Att vänja katten med sele, är lättast när den är katttunge, men går även att lära i vuxen ålder. Det kan vara bra att vänja katten  vid selen i flera steg. Helena rekommenderar att man först vänjer katten vid att bara ha halsbandet på sig inomhus under en längre tid.  Steg två blir att vänja katten vid hela selen. När katten känner sig helt trygg, kan man börja vänja katten utomhus. Man ska absolut inte dra sina katter i kopplet. Det är det sämsta sättet att lära katter att gå i koppel. Ett tips är att gå ut med katten i skymningen –  då känner sig katten lite tryggare och upplever mörkret spännande. Katten mår ju bäst av att få vara ute, men inte om man bor inne i stadsmiljö. Ta istället  ut katten på promenad och miljöberika inomhus. Miljöberikning sysslar Helena också med och är något djurparker ofta använder för sina djur, men även våra små kattdjur kan behöva det om de lever inomhus.

Katter är ganska anpassningsbara. Katter som bor inne i storstan och har tillgång till lantställe kan lära sig att de i stan är innekatter men när de kommer ut på landet är de utekatter.

Om en katt kissar utanför lådan gäller det att tvätta ordentligt rent. Där slarvar de flesta. Använder man vanligt rengöringsmedel eller tvål, luktar det fortfarande från katten, eftersom de har så känsligt luktsinne. Vissa sorters medel innehåller också ammoniak som lockar katten att gå där igen.

Kattkontakt startades i mars 2011. Många som hittar mig, har haft ett problem med sin katt som har pågått i flera år. Jag har lärt mig att ingen katt är den andra sig lik – det finns ingen mall för hur man ska lösa problemet. I vissa fall kan problemet t.o.m vara rasbetingat. Vissa katter tuggar t.ex. oftare på främmande föremål. Katter är extremt känsliga mot nya smaker, det är deras räddning i naturen mot att bli förgiftade. P.g.a.  det upplevs många katter som kräsna.

Katter får inte svälta för länge. Deras organ klarare inte av det. De kan få problem med levern. I naturen äter de små portioner och kan jaga och äta upp till 12 möss per dag. De tuggar ett par minuter och fortsätter en timme senare och tuggar en minut till –  de vill äta ofta och i små portioner.

Katter kan få beteendeproblem befästa av att man inte har kastrerat dem i tid. Dessa beteenden kan finnas kvar även efter kastrering. Vanligen kastreras katter vid sex månaders ålder, men det går även att kastrera kattungar vid 13 veckors ålder. Många uppfödare väljer att kastrera kattungar, som inte ska gå i avel innan försäljning. Alla veterinärer kastrerar inte små kattungar, en del anser att det är för ”petigt”. En del anser att en katt ska få en kull med ungar först innan kastrering, men finns ingen logik i det, anser Helena..

Miljö berikning

En katt i naturen jagar många timmar varje dag. En innekatt behöver få utlopp för sina instinkter. Du kan hjälpa till att berika innemiljön som kattägare. Ta bort matskålen, uppmanar Helena. Göm lite torrfoderkulor lite här och var i huset. Lägg ut toarullar och kartonger och göm mat i dem. I vanliga fall när kattägaren går till jobbet, går katten till sin matskål och efter det lägger den sig och sover hela dagen. Om man istället gömmer maten blir katten upptagen med att gå på jakt efter sin mat under tiden husse eller matte arbetar. Katter kan även berikas genom sitt luktsinne. Det luktar ju samma sak i huset varje dag. Plocka med dig lite doftnyheter från skogen, ett ekollon, lite mossa, en fågelfjäder, ett blad m.m. Katter har ett enormt luktsinne. Katter måste jaga ensamma  för att överleva eftersom en mus inte kan mätta mer än en katt, därför jagar katterna en och en och inte i flock. Om man bortser från jakten skulle de nog vara flockdjur liksom lejonen, tror Helena.

Vad har jag för behov av min katt och hur bor jag? Hur vill jag att katten ska vara? Vill jag ha en lugn katt? Vill jag ha en katt som jag kan sitta och klappa hela dagarna eller vill jag ha en katt som beter sig som en clown, som jag kan sitta och skratta åt? Vill jag ha en katt som pratar mycket och hela tiden följer efter mig? Personligheten måste matcha med sin ägare. Personligheten visar sig redan hos kattungen.  Är det någon av kattungarna som busar lite mer eller är det någon som sitter lite vid sidan om? Om man vill ha en riktigt tuff katt, kan man gå efter kattungens morrhår. Den kattunge som är vildast har ofta avtuggade morrhår. På den kattunge som går på flest upptäcksfärder, brukar mamman bita av morrhåren. Eftersom katter orienterar sig med morrhåren, får kattungen svårt att hitta och håller sig i närheten av boet. Har kattungen avtuggade morrhår brukar det vara en vilding.

Det är jätteviktigt att välja klokt när man skaffar katt för att få en individ som passar hur man lever och bor. Både du och katten ska vara tillsammans i flera år, avslutar Helena.

 

 

 

Visa att du gillar oss

Om elin

Kolla in detta också :)

Kursserie om marsvin

Mia Winge – grundare av Marsvinshjälpen bjuder här på första avsnittet i hennes nätbaserade kursserie. …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet