Senaste nyheter
Hem / Katt / Kattens lek

Kattens lek

Katter är av naturen ofta lekfulla. Både för kattungar och  vuxna katter är leken viktig. Katten får mental stimulans och motion och bibehåller sina naturliga instinkter. Så här kan kattens lek se ut.

 

Kattens lek

Redan vid fyra veckors ålder leker kattungar med sina syskon. När kattungen är fem – sex veckor börjar utvecklingen av jakt beteendet.  Vid ca sju veckors ålder övar sig kattungarna på att smyga på varandra och ”anfalla”.  Om kattungen sedan skiljs från sina syskon och mamma vid ca: 12 veckors ålder är det viktigt och nödvändigt att den får fortsätta att utveckla sin lek för att katten ska må bra och aktivt behålla sina instinkter.

Redan vid fyra veckors ålder leker kattungar med sina syskon. När kattungen är fem – sex veckor börjar utvecklingen av jakt beteendet.  Vid ca sju veckors ålder övar sig kattungarna på att smyga på varandra och ”anfalla”.  Om kattungen sedan skiljs från sina syskon och mamma vid ca: 12 veckors ålder är det viktigt och nödvändigt att den får fortsätta att utveckla sin lek för att katten ska må bra och aktivt behålla sina instinktKattens lek

Det är nu du som ägare som blir den nya lekkamraten resten av kattens liv.Det finns många olika sätt att locka katten till lek på. Kattleksaker kan vara dyra och håller oftast inte särskilt länge. Skapa en lekfull miljö för din katt, av bara det du har hemma. Här följer några tips:

  1. Katter älskar ofta kartonger. Klipp en liten dörr och eventuellt ett litet fönster. Ta sedan ett grässtrå eller liknande och ”reta” katten när den är i kartongen.
  2. Ta fram kattens jaktinstinkt genom att hänga upp något i taket som dinglar. Ställ t.ex. en fläkt ovanför, för att få det att röra på sig.
  3. Toalettrullar och rullar av hushållspaper är perfekta att gömma godis i, som katten sen får försöka få ut.
  4. Vissa katter kan lära sig att apportera t.ex. papperstussar.
  5. Köttbullar som rullas på golvet blir till en rolig lek för katten
  6. En del katter älskar vatten. Fyll en balja med lite vatten och lägg i något som flyter. Vissa katter leker gärna med vattendroppar som droppar från kranen.
  7. Använd en ficklampa och lys på olika ställen för att få katten att försöka jaga ljusstrålen.
  8. Tejpa fast en fjäder på en pinne och det blir en fjädervippa som du kan leka med tillsammans med din katt.
  9. Ta ett örngott fyll den med något prasslande material. Katter tycker om när det prasslar och kommer förmodligen nyfiket att undersöka kudden.
  10. Ta en strumpa stoppa in en pingla och sy ihop strumpan.

Kattens lek

Förutom att det är roligt för dig och katten och främjar en bra relation mellan er, så är leken viktig ur hälsosynpunkt. En katt som leker håller sig smidig. Den löper mindre risk att bli överviktig och får mental stimulans. Genom leken får katten möjlighet att leva ut sina jaktinstinkter. Den använder alla sina sinnen i leken. Springer katten rakt igenom rummet med svansen formad som en båge, visar den att den vill leka. Har du tex  två katter i hemmet, kanske du får se den andra katten göra likadant och rusa efter. När två katter leker, kan de leka ganska vilt.  De leker gärna lekar som liknar människors kurragömma eller tafattlekar. Självklart är katters leklust individuell och beroende på vem man frågar så har kattkompisar olika relationer till varandra. En del katter som bor tillsammans blir oskiljaktiga medan andra katter inte bryr sig nämnvärt om katten de delar boende med. Har du en eller flera katter. Du som har en katt – hur stimulerar du kattens lekbehov? Du som har flera katter i samma hushåll – hur är relationen mellan dem – hur ser deras lek ut? Tipsa gärna i kommentarerna.

Foto: Ambient cat

Maria Fabach

maria@vimeddjur.se

Visa att du gillar oss

Om elin

Kolla in detta också :)

Katter får hjälp av World Animal Protection

Katter har varit människans följeslagare i århundraden och bara i Sverige finns det över en …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet