Senaste nyheter
Hem / Katt / Kattens sovplats – hur vill katten ha det?

Kattens sovplats – hur vill katten ha det?

Kattens sovplats bör vara placerad någonstans i hemmet där det är lite avskilt. Så att den kan dra sig tillbaka och i lugn och ro återhämta sig från allt bus.

Kattens sovplats

De allra flesta katter uppskattar ett mysigt ställe, dit de kan dra sig tillbaka. Det kan vara bra att man redan från början ser ut en plats där katten kan få sin återhämtning. Både kattungar och vuxna katter vill ofta gärna ligga ombonat och lite skyddat.

Val av sovplats

Vill du inte att katten ska ligga i soffan och sängen så är en kattsäng ett bra alternativ. Katten tycker ofta om de sovplatser som de har märkt in med sin egen lukt. Har du en liten filt som har din katts lukt kan du lägga den där du vill att katten ska sova. Om du planerar att få hem en kattunge kan du lägga en liten filt eller handduk, hemma hos uppfödaren. Ta sedan med dig filten/handduken när du hämtar hem katten och lägg den i kattens sovplats. Man kan placera kattsängen lite högre upp t.ex. på en stol eller liknande eftersom katter tycker om att sova högt, då känner de sig trygga.

Oavsett om din katt vill ha det trångt och mysigt eller om den väljer hallgolvet som sovplats, så att den kan sträcka ut sig ordentligt brukar de vilja ligga mjukt.

På resan

Många katter brukar inte gilla att byta miljö och då är det extra viktigt med tryggheten. Ibland behöver man åka bort av olika anledningar. Även när du reser tillsammans med din katt är det bra att katten får med sig något som ”luktar trygghet”. Man ser ofta vid kattutställningar att de katter som ställs ut har en liten mysig sovplats i buren. Det kan vara bra att ta med sig kattens sovplats, så att den vet var den ska dra sig tillbaka för att ladda batterierna.

Redan van vid sängen

Det är inte alltid så lätt att få katten att ligga på den plats som man själv sett ut. Katten väljer gärna sin egen plats och hur mysigt du än har gjort i ordning kanske den väljer din säng istället. Det är en vana som kan vara svår att bryta och det gäller helt enkelt att stänga sovrumsdörren. Man kan prova att placera kattens sovplats precis utanför sovrummet så att katten känner att man finns nära tillhands.

 

Maria Fabach

vimeddjur@gmail.com

 

 

Visa att du gillar oss

Om heidi

Kolla in detta också :)

Katter får hjälp av World Animal Protection

Katter har varit människans följeslagare i århundraden och bara i Sverige finns det över en …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet