Senaste nyheter
Hem / Katter / Katter / Kattraser / Abbessinier

Abbessinier

De katter som avbildades i pyramider och tempel liknar abessinier. Egyptiska tamkatter blev helgade åt gudinnan Bastet. Katterna värderades så högt att man fick dödstraff om man dödade en sådan katt. Tempelkatterna med sin tickade päls blev svepta och mumifierade. Den första abessiniern registrerades i England 1886. De kom till Sverige 1953.

Utseende
Abessiniern är en elegant och graciös katt av medelstorlek. De är muskulösa, smidiga och slanka. Ansiktet är hjärtformat med stora öron. Ögonen är stora, uttrycksfulla och mandelformade. Pälsen är mycket speciell eftersom den är tickad. Pälsen är spänstig, kort och tätliggande. Tickningen kan vara dubbel eller trippel. Det innebär att hårstråna har två eller tre färgband.

Temperament
När man skaffar en abbessinier får man räkna med att ofta ha sällskap. Det är en pigg och nyfiken katt. Abys är läraktiga katter som tex kan lära sig att öppna dörrar. 

Sjukdomar
Innan man avlar på en abbessinier så bör man kolla upp sjukdomar som PRA och PK med hjälp av DNA test. Bristen på dessa ärvs recessivt vilket betyder att katten måste ärva defekten från båda föräldrarna för att få symptom.

Källa: Aby & somaliringen

Visa att du gillar oss

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet