Senaste nyheter
Hem / Katter / Katter / Kattraser / Exotic

Exotic

Ursprunget för exotic börjar i USA på 1950- talet. Några uppfödare gjorde experimentparningar med amerikansk korthår och perser för att förbättra typen på amerikanskt korthår. Katterna som föddes upp fick kortare kroppar, svansar och nosar. Pälsen blev plyschliknande och står rakt ut från kroppen. Man gjorde samtidigt parningar mellan burma och perser och fick där också liknande resultat. På 1960- talet skapade CFA ( The cat fanciers’ association) rasstandarden för exotic.

Utseende
Allt på exotic ska sträva mot rundhet. Kroppen ska vara kort och kompakt. Pälsen ska vara plyschliknande, kort och dubbel. Den runda korta kroppen står stadigt på fyra stabbiga ben med en kraftig kort svans och nacke. Huvudet ska vara massivt och runt. Pannan ska vara välvd utan att vara ojämn. Käkpartiet och hakan är kraftigt och det i sin tur bidrar till det runda utseendet. Öronen sitter brett i sär och är små och rundade. Nosen är kort med öppna näsborrar. Ögonen är stora och öppna. De runda ögonen sitter brett i sär.

Temperament
Exotic har ett mycket harmoniskt och stabilt temperament. De är oftast lugnare än andra kattraser och passar därför utmärkt som innekatter. Men även om de är lugna så är de inga soffpotatisar, de leker gärna. Exoticen gillar när det kommer gäster och hälsar gärna personen välkommen.

Sjukdomar
Inom rasen förekommer det trånga andningsvägar och rinniga ögon men man arbetar med att få bort detta. Vid avel testar man för PKD (Polycystic kidney diasease). Det är en genetisk sjukdom som orsakar cystor på njurarna och kan försämra njurarnas funktion ordentligt. Genom DNA-test har man idag nästan helt eliminerat sjukdomen.

Källa: Spexus.se  Ursprungsförfattare Malin Sundqvist, ursprungligen publicerad i Våra katter nr 5/2010

Visa att du gillar oss

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet