Senaste nyheter
Hem / Katter / Katter / Kattraser / Somali

Somali

Somali är en långhårig abessinier. De katter som avbildades i pyramider och tempel liknar abessinier. Egyptiska tamkatter blev helgade åt gudinnan Bastet. Katterna värderades så högt att man fick dödstraff om man dödade en sådan katt. Tempelkatterna med sin tickade päls blev svepta och mumifierade. Den första abessiniern registrerades i England 1886. Efter andra värdskriget dök det upp långhåriga ungar i abessinnierkullar. Dessa kallas nu somali. Somalin är en långhårig abbessinier och godkändes 1977 av den amerikanska kattorganisationen CFA.

Utseende
Somalin är en elegant och graciös katt av medelstorlek. Det är muskulösa, smidiga och slanka. Ansiktet är hjärtformat med stora öron. Ögonen är stora, uttrycksfulla och mandelformade. Pälsen är semilång, mjuk, silkig och mycket speciell eftersom den är tickad. Tickningen består av minst tre färgband som kan vara upp till tio färgband. Svansen ska vara buskig.

Temperament
När man skaffar en somali får man räkna med att ofta ha sällskap. Det är en pigg och nyfiken katt. Somalin är läraktiga katter som t.ex. kan lära sig att öppna dörrar. 

Sjukdomar
Innan man avlar på en somali så bör man kolla upp PRA och PK med DNA test. Bristen på dessa ärvs recessivt vilket betyder att katten måste ärva defekten från båda föräldrarna för att få symptom.

Källa: Aby & somaliringen 

Visa att du gillar oss

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet